Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Surovosť v centre Prahy: Tínedžer schytal K.O. a okoloidúci sa opäť len prizerali!

Agresor tínedžerovou hlavou rozmlátil výklad
Agresor tínedžerovou hlavou rozmlátil výklad (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Nevšímavosť a ľahostajnosť sú charakterové vlastnosti, ktoré sa pre uponáhľaný životný štýl stávajú typickými pre čoraz viac ľudí. Svedčia o tom deň čo deň pribúdajúce prípady bezohľadného správania a odvracania očí od pouličných incidentov, pri ktorých môže byť v hre ľudský život. Susedia Česi vedia presne o čom je reč, počas jedného mesiaca ich krajinou otriasol už druhý prípad surovosti na verejnosti, kedy útočník bezhlavo mlátil tínedžera bez akéhokoľvek zásahu nevšímavých okoloidúcich.

Incident, po ktorom mnohí opäť nechápavo krútia hlavami nad ľudskou ľahostajnosťou, sa odohral v druhej polovici marca v centre Prahy. Neznámy mladík v pasáži Metro neďaleko Národnej triedy úplne bezdôvodne zaútočil na okoloidúceho tínedžera, ktorý sa ani nestihol spamätať a už schytával jednu ranu za druhou. "Z kamerových záznamov je zrejmé, že útok prišiel nečakane a bol pomerne brutálny," povedal hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Prvé kopance a facky ešte ustál, no po poslednom údere, pri ktorom hlavou rozbil výklad obchodu, sa zložil na zem. To všetko sa dialo pred očami niekoľkých okoloidúcich, ktorí sa na surovú bitku len nečinne prizerali a nijak sa jej nesnažili zabrániť. Dobitý stredoškolák so zraneniami hlavy skončil v nemocnici, no našťastie nie je v ohrození života.

Polícia teraz po útočníkovi v šedej mikine s kapucňou pátra a o pomoc žiada aj verejnosť. Pomôcť by mohli aj výpovede svedkov z miesta útoku, no po tom, ako sa zachovali v osudný moment, sa dá len ťažko očakávať, že im tak, ako osud dobitého tínedžera, nie je ľahostajné ani potrestanie útočníka.

Bitku v centre Prahy si nik nevšímal

Tínedžer dostal K.O. v centre Prahy

Veľmi podobný incident sa v polovici marca odohral aj v obchodnom centre v českom Jeseníku. Takisto nečakane a surovo tam na náhodného muža zaútočil agresor a okoloidúci ľudia sa opäť len prizerali. Tomáša (34) po otázke "Čo zazeráš?" začal mlátiť hlava-nehlava. Len pár metrov od neho pritom sedel mladý pár, ktorého surová bitka ani na chvíľu nevyrušila, a pokračoval v milostných radovánkach. Iní sa na brutálny útok spočiatku prizerali, a po tom sa nenápadne odplížili. Pomoc mu nakoniec privolal až službukonajúci SBS-kár, ktorý útok zahliadol na bezpečnostných kamerách.

Útok v Jesenníku či Prahe je jasným príkladom takzvaného "bystander effectu" (efekt prizerajúceho sa). "Čím viac ľudí sa takejto udalosti prizerá, tím menšia je pravdepodobnosť, že niekto zasiahne," uviedol pre český denník Blesk právnik Kryštof Kruliš a dodal, že všetci sa väčšinou spoliehajú na to, že zasiahne niekto iný zo skupiny.

Surový útok na Tomáša v jeseníckom bchodnom centre

Brutálna bitka v obchodnom centre

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu