Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Starosta hrdo vyhlasuje: Sexuálne otrokyne a prostitúcia boli potrebné

Tóru Hašimoto
Tóru Hašimoto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Starosta japonského mesta Osaka vyhlásil, že nútená prostitúcia ázijských žien, ktorú japonská armáda využívala pred a počas druhej svetovej vojny, bola v tom čase potrebná na "zachovanie disciplíny" a úľavu pre vojakov, ktorí nasadzovali svoje životy v bojoch.

Tóru Hašimoto (43), nacionalistický líder novej konzervatívnej Strany japonskej obrody, svojimi vyjadreniami vyvolal pobúrenie v susedných krajinách, ktoré sa dlho sťažujú, že Japonsko dosiaľ plne neodčinilo zločiny z obdobia vojny, informovala dnes agentúra AP.

Hašimoto novinárom tiež povedal, že neexistujú jasné dôkazy, že japonská vláda nútila ženy, aby sa stali prostitútkami - alebo "utešiteľkami", ako ich v Japonsku nazývali.

"Na zachovanie disciplíny v armáde to v tom čase muselo byť potrebné," povedal Hašimoto. "Ak chcete, aby si vojaci, ktorí riskovali životy v situáciách, kde všade lietajú guľky ako dážď a vietor, oddýchli, potom systém utešiteliek bol potrebný. To je jasné každému," vyhlásil.

Podľa historikov prinútili k prostitúcii v japonských armádnych nevestincoch až 200.000 žien, prevažne z Kórejského polostrova a z Číny.

Nemenovaný juhokórejský vládny predstaviteľ pre tlačovú agentúru Jonhap povedal, že je sklamaním, keď japonský činiteľ vysloví vyjadrenia, ktoré podporujú zločiny proti ľudskosti a odhaľujú vážny nedostatok rešpektu voči právam žien.

Hašimotove vyjadrenia prišli v čase rastúcej kritiky na adresu vyhliadky, že konzervatívna vláda premiéra Šinzóa Abeho prehodnotí ospravedlnenia Japonska za kruté činy z minulosti. Abe pred nástupom do funkcie v decembri presadzoval zmenu vyhlásenia bývalého premiéra Jóheiho Kóna z roku 1993, priznávajúceho a vyjadrujúceho ľútosť nad utrpením, ktoré spôsobili sexuálnym otrokyniam japonskí vojaci.

Japonský minister školstva Hakubun Šimomura uviedol, že Hašimotove vyhlásenia nie sú prospešné, keď Japonsko čelí kritike susedných krajín i USA v súvislosti so svojou interpretáciou histórie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu