Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tornádo v Maďarsku: Pri našich hraniciach smršť ničila domy a zranila 2 ľudí!

Tornádo v Maďarsku zničilo desiatky domov Zobraziť galériu (5)
Tornádo v Maďarsku zničilo desiatky domov (Zdroj: YouTube)

BUDAPEŠŤ - Severovýchodom Maďarska sa počas víkendu prehnala veterná smršť, ktorá po sebe zanechala desiatky zničených domov a dvoch zranených ľudí. Okrem krúpov o veľkosti slepačieho vajíčka sa na tom podpísalo aj tornádo, ktoré sa prehnalo obcami neďaleko hraníc so Slovenskom. Očitým svedkom sa dokonca podarilo zhotoviť videá, ktoré ničivý vzdušný vír zachytávajú v jeho najväčšej sile.

Podľa pôvodných predpovedí mal vietor u našich južných susedov počas víkendu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km/h, no to, čo sa severovýchodom Maďarska v skutočnosti prehnalo, prekvapilo nejedného meteorológa. Hoci presné merania k dispozícii nie sú, podľa odborníkov mohol vietor v tornáde dosiahnuť až 150 km/h.

Tornádo spolu s krupobitím najviac zasiahlo obce kraja Szabolcs-Szatmár-Bereg, ktorý susedí so Slovenskom. V dedinách poničilo až 60 domov a dvaja ľudia po jeho vyčíňaní skončili v nemocnici. Krúpy o veľkosti slepačieho vajíčka poničili zaparkované autá a voda z intenzívneho lejaku tiekla ulicami. Obyvatelia spolu s hasičmi teraz počítajú a odstraňujú škody.  

Tornádo v Maďarsku: Pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Időkép)

V týchto zemepisných šírkach nezvyčajný prírodný úkaz sa niekoľkým obyvateľom podarilo zachytiť na videách, ktoré ukazujú silu a rýchlosť ničivého tornáda.

Tornádo z pohľadu obyvateľov rôznych obcí

Tornádo v Maďarsku 1

Tornádo v Maďarsku 2

Odstraňovanie škôd po smršti v obci Vaja

Tornádo v Maďarsku

Búrka s krupobitím zasiahla aj Slovensko

Veternej smršti a intenzívnym lejakom sa počas voľných dní nevyhlo ani Slovensko. Silné krupobitie v nedeľu zasiahlo aj Krásnohorské Podhradie, v ktorom stojí osudom už niekoľkokrát skúšaná historická pamiatka Krásna Hôrka. Po ohni, ktorý vlani zničil celú strechu sa na hrade tentoraz vybúrili krúpy a vietor, ktoré však našťastie žiadne škody nenapáchali. Krúpy o veľkosti hrášku ľudia museli z chodníkov odpratávať lopatami.

Tornádo v Maďarsku: Pri
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Búrka sa prehnala aj Rožňavou, kde voda zaliala celé ulice. Tá so sebou brala nádoby na odpad aj osobné autá. Miestna kanalizácia totiž nestíhala dostatočne rýchlo odvádzať valiacu sa vodu, v dôsledku čoho došlo k zaplaveniu pivničných priestorov i výťahových šácht v rodinných a bytových domoch.

Na odčerpávaní vody z rodinných domov a na sídliskách pracovali v nedeľu hasiči v Rožňave so všetkou dostupnou technikou. Zároveň čistili aj kanalizačné priepusty. V súvislosti s povodňovou situáciou absolvovali na území mesta doteraz už takmer desať výjazdov.

Nedeľný lejak v Rožňave

Búrka a povodne v Rožňave

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu