Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V zrútenej budove v Bangladéši našli už 1126 mŕtvych

V zrútenej budove našli už 1126 mŕtvych Zobraziť galériu (3)
V zrútenej budove našli už 1126 mŕtvych (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Na 1126 sa v nedeľu zvýšil počet tiel, ktoré bangladéšski záchranári našli v troskách osemposchodovej budovy, ktorá sa zrútila 24. apríla v Savare, ležiacom približne 25 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Dháka. Oznámili to miestne médiá.

V budove sa nachádzali odevné továrne, nákupné centrum a banka. Z trosiek vytiahli podľa denníka New Age 2438 živých ľudí, z ktorých však 12 neskôr zomrelo v nemocnici.

Zatiaľ posledného živého človeka, ženu, vyslobodili záchranári 10. mája. Jej stav je stabilizovaný. Prežila 17 dní, pretože našla v troskách sušené jedlo a vodu.

V zrútenej budove našli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Počet mŕtvych zrejme ešte nejaký čas porastie, pretože nie je známe, koľko ľudí bolo v čase kolapsu v budove. Katastrofa dostala Bangladéš pod zahraničný tlak, aby zaviedol medzinárodné štandardy vo svojom odevnom priemysle, ktorý zabezpečuje 79 percent ziskov z exportu.

Bangladéšske úrady v reakcii zatvorili 18 prevádzok v Dháke a v meste Čittagong, ktoré boli považované za rizikové.

V zrútenej budove našli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vláda navyše plánuje zvýšiť minimálnu mzdu pre pracovníkov v odevnom priemysle. Príslušný orgán vydá do troch mesiacov odporúčanie pre nové odmeňovanie. Minimálna mesačná mzda v tomto odvetví sa naposledy zvýšila po protestoch zamestnancov o 80 percent (v prepočte na 29 eur) v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu