Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

USA priznali incident v atómke tri dni po úniku rádioaktívnej vody!

Jadrová elektráreň Palisades
Jadrová elektráreň Palisades (Zdroj: Wikipedia)

MICHIGAN - Jadrovú elektráreň Palisades nachadzajúcu sa na juhozápade amerického štátu Michiganu vypli v nedeľu po tom, čo operátori objavili únik rádioaktívnej vody. Podľa oficiálnych informácií žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. Tie sú však dosť hmlisté a nepresné.

"Nemá to žiadny vplyv na zdravie a bezpečnosť zamestnancov závodu alebo pre verejnosť," uviedol hovorca prevádzkovateľa elektrárne pre agentúru AP.

Podľa hovorkyne federálnej Jadrovej regulačnej komisie (NRC) Viktorie Mitlyngovej došlo k úniku už aj v roku 2012, kedy museli opraviť jednu z netesniacich nádrží. Ide teda o opakovaný problém.

Úrady odhadujú, že cez víkend došlo k úniku "79 galónov mierne rádioaktívnej vody". Ako presne bola voda rádioaktívna, zatiaľ nikto neuviedol.

Reportér denníka Huffington Post Ryan Grim informoval o vlaňajšom pokuse zmariť vyšetrovanie NRC v jadrovej elektrárni. Komisár William Ostendorff údajne kričal na vrcholového vyšetrovateľa agentúry, že niečo také by bolo iba zbytočným plytvaním zdrojmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu