Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tisíce Rusov protestujú v Moskve proti Putinovi: Je to zlodej!

Rusi si pripomínajú protest proti Putinovej vláde, ktorý sa odohral minulý rok, počas jeho návratu do funkcie
Rusi si pripomínajú protest proti Putinovej vláde, ktorý sa odohral minulý rok, počas jeho návratu do funkcie (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Niekoľko tisíc odporcov ruského prezidenta Vladimira Putina sa v pondelok zhromaždilo v centre Moskvy, aby si pripomenuli rok od udalostí, ktoré sa odohrali v predvečer jeho návratu do funkcie. Zhromaždenie nadväzujúce na chaotický protest zo 6. mája 2012, ktorý sa skončil násilím a hromadným zatýkaním, podľa organizátorov prilákal desaťtisíce ľudí, zatiaľ čo polícia hovorí o približne osemtisícovej účasti.

 Na podujatí nechýbal ani opozičný vodca Alexej Navaľný nepoľavujúci vo svojich aktivitách napriek tomu, že ruské orgány proti nemu vedú viacero konaní. Účastníkom sa prihovoril z korby nákladného auta vyzdobeného ružami, a to spôsobom pripomínajúcim predvolebnú kampaň. Putina pritom označil za "zlodeja" a pohrozil mu "vyhodením z Kremľa".

"S vami sa ničoho nebojím," vyhlásil aktivista (36), ktorého v apríli začali súdiť za údajnú spreneveru a v prípade usvedčenia mu hrozí 10-ročný pobyt za mrežami. Navaľný stojaci po boku manželky Jilije prisľúbil, že "sa nikdy nevzdá, ani neodíde", keďže bojuje "za novú budúcnosť pre svoju rodinu a svoje deti".

Putin sa stal v máji minulého roka už po tretíkrát hlavou štátu po tom, ako v decembri 2012 zvíťazil v prezidentských voľbách. Opozičný protest v predvečer jeho inaugurácie vyústil do násilných stretov s políciou, v ktorej rukách skončilo vyše 400 účastníkov. Viac ako dvom desiatkam z nich teraz hrozí väzenie za vyvolanie násilia, čo niektorí aktivisti prirovnávajú k ére stalinizmu. Pondelňajšie podujatie poznačila nehoda počas výstavby pódia, keď jedného z pracovníkov privalil a usmrtil reproduktor. Organizátori preto museli svoje plány na poslednú chvíľu zmeniť a pódium na Bolotnom námestí pri rieke Moskva nakoniec vytvorili z kamióna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu