Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ruská opozícia sa snaží oživiť protesty proti Putinovi

Dvaja aktivisti držia svetlice nad transparentom
Dvaja aktivisti držia svetlice nad transparentom (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Ruskí demonštranti rozvinuli obrovský transparent požadujúci prepustenie "politických väzňov" na začiatku dnešného protestu proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Cieľom tejto protestnej akcie je oživiť upadajúce opozičné hnutie.

Transparent s nápisom "Slobodu väzňom zo 6. mája!" sa vlnil cez tri poschodia na vrchu výškového obytného bloku na Novom Arbate, jednej z najrušnejších ulíc Moskvy. Transparent však rýchlo strhli a jedného muža zatkli.

Prejav odporu bol umlčanou predohrou k plánovanému večernému zhromaždeniu na moskovskom Blatnom námestí, kde pred rokom poriadková polícia obuškami rozohnala protest proti Putinovi v predvečer jeho inaugurácie. Stovky ľudí vtedy zatkli - protestná akcia totiž vyústila do fyzických potýčok medzi políciou a demonštrantami.

Spomedzi nich najmenej 20 osôb čelí v súčasnosti obvineniu z vyprovokovania zrážok, väčšina z nich je vo vyšetrovacej väzbe. Opozícia týchto ľudí považuje za politických väzňov a žiada ich prepustenie na slobodu. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu