Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pápež odsúdil otrockú prácu v zrútenej bangladéšskej textilke

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN/DHÁKA - Pápež František odsúdil dnes pracovné podmienky zamestnancov textilnej továrne v Bangladéši, pri ktorej zrútení zahynulo minulý týždeň najmenej 413 ľudí.

"Žili z 38 eur na mesiac, to je mzda, ktorú dostávali ľudia, ktorí zomreli. To sa nazýva otrocká práca," povedal pápež v kázni na súkromnej omši vo svojej rezidencii. Zdôraznil pritom, že nespravodlivé mzdy a bezuzdná honba za ziskom sú v rozpore s Božími prikázaniami.

Počet obetí tragédie z 24. apríla vzrástol dnes na minimálne 413, pričom najmenej 149 osôb je stále nezvestných. Zranenia utrpelo ďalších vyše 2400 ľudí. Záchranári stále hľadajú v troskách osemposchodovej budovy ďalšie telá.

Približne 40 obetí, ktorých znetvorené alebo čiastočne rozložené telá sa nedali identifikovať, pochovali dnes na hromadnom pohrebe v bangladéšskej metropole Dháka za účasti stoviek ľudí.

V centre mesta okrem toho protestovali tisíce Bangladéšanov za zlepšenie bezpečnostných podmienok v miestnych továrňach. Požadovali dnes doživotné odškodné pre rodiny obetí nešťastia i pre preživších.

Európska únia medzitým oznámila, že zvažuje obchodné opatrenia voči Bangladéšu, vrátane zmien v preferenčnom prístupe krajiny na európsky trh. Kroky by mali prinútiť Dháku k zlepšeniu bezpečnostných štandardov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu