Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EMA doporučuje prestať s používaném liekov, obsahujúcich tetrazepam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Ďalšie používanie liekov, obsahujúcich účinnú látku tetrazepam, neodporúča v členských krajinách Európskej únie jej špecializovaná agentúra, Európska lieková agentúra (EMA) so sídlom v Londýne. Preparáty, ktoré sa využívajú proti bolestiam a svalovému napätiu, majú totiž priveľké vedľajšie účinky a vedú k vážnym kožným problémom.

EMA na svojej webovej stránke informovala, že podrobila spomínanú skupinu liekov kontrole na základe podnetov francúzskych zdravotníckych orgánov. Po nej dospela k dnešnému odporúčaniu, aby sa tieto lieky prestali zo spomínaných dôvodov používať v krajinách EÚ, pretože môžu spôsobiť napríklad tzv. Lyellov syndróm.

Lekárom odporúča voliť pri liečbe alternatívne prípravky. Liečivá obsahujúce tetrazepam sa na lekársky predpis dajú získať vo viacerých členských štátoch EÚ vrátane Slovenska, a to pod rôznymi komerčnými označeniami (napríklad Epsipam, Miozepam, Musapam, Musaril, Myolastan, Myopam, Panos, Relaxam, Spasmorelax, Tetra-saar, Tetramdura čí Tetraratio).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu