Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sankcie pre zdravotníkov: Môžu viesť k odchodu lekárov do zahraničia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Navrhované legislatívne zmeny, ktoré sprísňujú preukazovanie bezúhonnosti zdravotníckeho pracovníka a prinášajú hrozbu väzenia, pokuty či straty registrácie pre tých, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce, po Slovenskej lekárskej komore kritizujú aj Lekárske odborové združenie (LOZ) a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA).

Ako upozornil šéf LOZ Peter Visolajský, povedie to k zneatraktívneniu lekárskeho povolania, ako aj k ďalšiemu odchodu lekárov do zahraničia.

Lekárski odborári kritizujú, že takýto návrh prišiel prostredníctvom poslanca Národnej rady SR Jozefa Valockého (Smer-SD), napriek tomu, že má vykazovať práce legislatívneho odboru ministerstva zdravotníctva. "Považujeme za škandalózne, že takáto závažná norma neprichádza ako vládna legislatívna iniciatíva. Obchádza sa tak medzirezortné pripomienkové konanie a čo je ešte znepokojujúcejšie, aj akúkoľvek spoločenskú diskusiu na túto tému," doplnil Visolajský.

"Represívne" legislatívne úpravy sa nepáčia ani sesterským odborom, pričom upozorňujú, že povedie k eskalácii sociálneho napätia v slovenskej spoločnosti. "Navrhované zmeny vnímame ako prejav diskriminácie zdravotníkov voči ostatným zamestnancom, nakoľko im ukladá povinnosti vysoko nad rámec ostatných povolaní," povedala predsedníčka OZSaPA Monika Kavecká. Sestry preto vyzývajú poslancov, aby takéto zmeny nepodporili. Ako poukázal Visolajský, v opačnom prípade by finančné skupiny stratili poslednú prekážku v zdravotníctve, a to lekárov.

"Treba si uvedomiť, že táto legislatíva je iba na krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest... Výnimočné situácie si naozaj vyžadujú výnimočnú legislatívu, aby v prvom rade bola zabezpečená ochrana života pacienta," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu