Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Praha zažila obrovský výbuch: Medzi zranenými je aj Slovák!

Výbuch v Prahe Zobraziť galériu (16)
Výbuch v Prahe (Zdroj: topky)

PRAHA - Jedným z domov pri Smetanovom nábreží v Prahe otriasol okolo 10:00 silný výbuch, ktorý zranil 35 ľudí. Príčinou nešťastia bol únik plynu. Záchranné zložky v sutinách stále pátrajú po prípadných obetiach.

17:16 Zraneného Slováka v Prahe ambulantne ošetrili a prepustili.

16:51 Premávka pri Národnom divadle sa vrátila do normálu. Uzavretý je len chodník pre peších na Národnej triede a Smetanovom nábreží.

16:48 Podľa hovorkyne hasičov Pavly Adamcovej už kynológovia so psami vykonali štyri vstupy. Nič nenasvedčuje tomu, že by v troskách boli ľudia.

16:16 Veliteľ zásahu Jan Havrda informoval, že plyn bol skutočne v kanalizácii, takže "pri nejakej zlej konštelácii naozaj hrozil ďalší výbuch".

16:12 Čo do počtu zranených ide o najničivejšiu explóziu v Česku za posledné roky.

16:08 Nosná stena domu, ktorá je rovnobežná s Divadelnou ulicou, je podľa statika vychýlená asi o päť centimetrov. Pracovníci firmy Metrostav ju podoprú pomocou teleskopických vzpier. Nosné konštrukcie okolitých domov podľa statika poškodené nie sú.

15:55 Tlaková vlna po explózii zasiahla široké okolie a vyrazila sklá na oknách v okruhu niekoľkých stoviek metrov. Ranu bolo počuť aj na opačnom brehu Vltavy na pražskom Hrade, vzdialenom okolo 1,5 kilometra.

15:33 "Máme väčšinu signálov, že v sutinách nikto nie je, ale budeme v odpratávaní sutín pokračovať tak dlho, kým si tým nebudeme istí. Odpratávanie vyzerá na približne 48 hodín," uviedol veliteľ hasičov Vladimír Pešek.

15:25 Polícia nemá momentálne žiadne informácie o tom, že by bol niekto nezvestný.

15:20 Šéf záchranky Zdeněk Schwarz povedal, že ťažko zranení sú dvaja - muž a žena. Mužovo zranenie nespresnil, žena (1968) má poškodené ucho či zvukovod.

15:15 V centre Prahy zachytili ďalší aktuálny únik plynu. Oblasť opäť uzatvárajú.

15:11 Záchranári ošetrili celkovo 35 ľudí, z toho piati odišli z miesta po svojich. Medzi ošetrenými boli aj šiesti cudzinci, dvaja Kazachovia, dvaja Portugalci, jeden Nemec a jeden Slovák. Potvrdili to na mimoriadnom brífingu.

15:09 Na mieste stále platia dopravné obmedzenia, mesto ich však chce pomaly rušiť.

15:04 Na brífingu pražského magistrátu primátor Svoboda vylúčil, že by mohlo ísť o teroristický útok. Na príčine je výbuch plynu.

14:57 Člen krízového štábu a hasičského zboru Jaromír Pešek povedal, že pri explózii sa prepadli v zasiahnutom dome stropy na 1. a 2. poschodí a okolité objekty potom poškodila následná tlaková vlna. Do domu, kde okolo 10:00 výbuch nastal, sa záchranári vrátili až o 13:00. Vplyvom náporového plynu ho predtým museli opustiť, plynári prípojky vypli. Práce budú pokračovať niekoľko hodín, uviedol Pešek.

14:44 Polícia púšťa do bytov prvých obyvateľov.

14:40 Medzi zranenými je aj niekoľko cudzincov, uviedla Ernestová. Nespresnila, či je ťažko zranený človek v ohrození života. Väčšina ľudí podľa nej utrpela ľahšie zranenia typu pomliaždenín a porezania od črepín.

Praha zažila obrovský výbuch:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

14:35 "Na mieste v tejto chvíli ešte zostáva jedna posádka a lekár," povedala hovorkyňa záchranárov Jiřina Ernestová, podľa nej práve kvôli možnosti, že je niekto pod troskami. Podľa informácií hasičov zatiaľ psy žiadne miesto neoznačili. V tomto zmysle sa vyjadril aj hovorca mestskej polície Jan Čihák. Sutiny prehľadávajú aj psovodi mestských strážnikov. "Pokračujú v práci, zatiaľ nič nemajú," uviedol. Jeden zo psovodov mestskej polície, Filip Štrachl, novinárom povedal, že dom zasiahnutý explóziou prehľadávajú tri kynologické tímy.

14:14 Pracovníci Pražskej plynárenskej nevykonávali žiadne zásahy do plynovodov v oblasti, kde došlo k výbuchu. Povedal to hovorca spoločnosti Miroslav Vránek. Pražská plynárenská podľa neho zatiaľ príčinu nešťastia nepozná, bude to predmetom vyšetrovania polície a hasičov. Vránek tiež uviedol, že z preventívnych dôvodov technici odpojili 19 plynových prípojok v okolí vybuchnutého domu. "Vykonali sme tiež odtlakovanie plynovodov, takže ďalší plyn už do tej oblasti nejde," dodal.

13:56 Záchranári so psami ďalej hľadajú, či niekto nie je pod troskami, zatiaľ nikoho nenašli. Hovorkyňa pražskej záchrannej služby povedala, že existuje domnienka, že v sutinách by mohlo byť niekoľko ľudí. Najpravdepodobnejšou príčinou explózie bol podľa polície plyn.

13:55 Čitatelia CNN si stále pletú Česko s Čečenskom. "Všetky tieto moslimské národy sú rovnaké," píše napríklad v diskusii pod článkom o výbuchu v Prahe čitateľ s prezývkou Upright Sausage.

13:25 Riaditeľ pražskej záchranky spresnil počet zranených na 35. Jedna žena je zranená ťažko, má zlomené nohy. Podľa mien medzi zranenými môže byť 6-7 cudzincov, najmladšou zranenou je sedemnásťročná dievčina.

13:04 "Do domu, kde došlo k výbuchu, zatiaľ plynári záchranárov nepustili, ale psy to miesto niekoľkokrát označili, takže predpokladáme, že tam môžu byť traja až štyria mŕtvi ľudia," povedal Právu riaditeľ záchrannej služby Zdeněk Schwarz.

13:02 Hovorkyňa záchranárov Jiřina Ernestová pre topky.sk uviedla, že zoznam zranených bude známy až neskôr. Zatiaľ tak nie sú k dispozícii ani informácie o ich štátnej príslušnosti.

12:55 Polícia uzavrela okolie Divadelnej ulice a podľa hovorcu polície Tomaša Hulana evakuovala desiatky ľudí z blokov, v ktorom bol aj dom, kde nastal výbuch. Doprava v širšom centre viazne, tvoria sa aj kolóny električiek.

12:50 Televízia ČT24 informovala o šiestich zranených cudzincoch. Podľa našej ambasády polícia zatiaľ nepotvrdila, či sú medzi nimi aj Slováci.

12:47 Zranených záchranári rozviezli do viacerých pražských nemocníc. Hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Motole Pavlína Danková ČTK krátko po poludní povedala, že záchranári z miesta výbuchu zatiaľ priviezli štyroch zranených. Ich zranenia ich ale vraj nijako neohrozujú na živote. Štyria pacienti boli okolo 12:00 ambulantne ošetrení aj vo vinohradskej fakultnej nemocnici, povedal ČTK hovorca Lukáš Matýsek. Situácia sa podľa neho môže meniť.

12:41 Výbuch v centre Prahy s niekoľkými desiatkami zranených sa stal hlavnou správou mnohých svetových médií. Informujú o ňom spravodajské televízie CNN, BBC alebo Sky News, zahraničné servery i tlačové agentúry. Na internetových stránkach CNN a Sky News sa správa o nešťastí objavila ako takzvaná horúca aktualita.

12:34 "Výbuch bol skutočne mohutný, tlaková vlna zasiahla okolité ulice. Podľa prvého vyjadrenia statika šiel výbuch z prízemia," povedal primátor. Magistrát je pripravený poskytnúť v prípade potreby náhradné bývanie. Nebude to ale vraj zrejme nutné, pretože výbuch zasiahol hlavne kancelárske priestory.

12:27 Stena domu, ktorým dnes ráno otriasol výbuch, je podľa statika posunutá asi o päť centimetrov dopredu. Bude ju treba zabezpečiť proti zrúteniu. Praha kvôli nešťastiu zriadila krízovú linku 800 100 991, na ktorej budú ľuďom k dispozícii všetky potrebné informácie. ČTK to povedal primátor Bohuslav Svoboda.

12:13 Záchranári so psami zatiaľ pod sutinami domu zničeného výbuchom nikoho nenašli. Dvaja ľudia sú nezvestní, mohli vraj ale odísť pred explóziou.

12:12 Podľa portálu pozary.cz má budova FAMU posunutú strechu. "Lešenie na Národnom divadle nevydržalo tlakovú vlnu a bude sa musieť odstrániť. V prízemí domu, kde došlo k výbuchu je vidieť kráter," uvádza server.

12:04 Výbuch otriasol podľa hovorkyne pražských hasičov domom v Divadelnej ulici číslo 5. Podľa Hulana ide o dom s komerčným využitím. Budova, v ktorej zrejme vybuchol plyn, patrí štátnemu podniku Riadenie letovej prevádzky (RLP). RLP toto bývalé administratívne centrum opustilo na konci 90. rokov a teraz budovu prenajíma iným firmám, uviedol hovorca organizácie Richard Klíma s tým, že na bezpečnosť prevádzky vo vzdušnom priestore nemôže mať dnešná udalosť vplyv.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

12:00 "Som hlboko zasiahnutý tragédiou, ktorá sa odohrala pri výbuchu plynu v Divadelnej ulici v Prahe. V súčasnej dobe sa podrobne zoznamujem so situáciou a som v kontakte s Ministerstvom vnútra ČR a ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému," uviedol v tlačovom vyhlásení český premiér Petr Nečas.

11:55 "Bola hrozná panika, ľudia padli na zem, potom zmätene vybiehali. Jeden človek zakopol, ďalší štyria cez neho prebehli. Policajti nás odháňali, že hrozí ďalší výbuch, ale ľudia poodišli o päť metrov a pozerali ďalej," opísala študentka Jana pre tn.cz a dodala, že videla, ako tlaková vlna jednému z pristavených áut odtrhla strechu.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

11:51 Únik plynu sa podarilo zastaviť. Statik kontroluje budovy.

11:48 Okolité centrum Prahy je uzatvorené. Polícia vyzvala ľudí, aby doň nejazdili.

11:45 Niektorí evakuovaní sa obávajú o svoje majetky a pripomínajú situáciu z povodní: "Viem, čo sa tu stalo pri povodniach, vyhnali nás a potom bola kopa bytov vykradnutá ...," povedala jedna z obyvateliek reportérovi ČT.

11:40 Záchranári zatiaľ ošetrili 55 ľudí.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

11:38 Podľa dekana FSV Jakuba Končelíka bolo z budovy evakuovaných 300 až 400 študentov, vrátane zahraničných.

11:34 Študenti, ktorí dnes zaspali na vyučovanie, na sociálnych sieťach píšu o veľkom šťastí.

11:31 "Bola to strašná rana," povedal ČTK novinár Miloš Čermák, ktorý práve učil na fakulte sociálnych vied, a stal sa tak nepriamym svedkom udalosti. Učebňa, v ktorej sa nachádzal, mala síce okná na druhú stranu, napriek tomu vraj bol výbuch ohlušujúci.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:30 "Nevieme, či vybuchol plyn, alebo či bolo príčinou niečo iné. Po dohode s hasičmi ale vykonávame preventívnu odstávku plynu v okolitých domoch," povedal ČTK hovorca Pražskej plynárenskej Miroslav Vránek.

11:24 Na mieste zasahuje 150 záchranárov. V okolí stále cítiť plyn.

11:15 Podľa informácií Českej televízie je zranených do 40 ľudí, z toho štyria vážne. Študentov dorezalo sklo, majú škrabance a odreniny.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:00 "Výbuch plynu v dome na rohu Divadelnej a Krocínovej ulice nám bol hlásený štyri minúty pred desiatou hodinou. Vnútri domu sa prepadli stropy, vnútri má byť približne 15 ľudí. Dom stojí, ale je vážne poškodený," povedal pre TV Nova hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Budova fakulty sociálnych vied, ktorá sídli vedľa postihnutého domu, je podľa hovorcu Univerzity Karlovy Václava Hájka evakuovaná a uzavretá. Niekoľko ľudí porezali črepy z vyrazených okien, uviedol Hájek.

Jedným z domov na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČTK)

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter/Jaroslav Poláček)

"Výbuch vysklil všetky tabuľky skla aj v okolitých domoch a poškodil niekoľko zaparkovaných áut," uviedla hovorkyňa hasičov Pavlína Adamcová. Podľa nej výbuch otriasol domom v Divadelnej ulici číslo 5. Polícia, hasiči aj záchranná služba sú na mieste, záchranári pristavili záchranársky kamión, v podstate mobilnú nemocnicu zvanú Golem. Jeden zranený človek bol podľa Adamcovej pri vedomí, 11 ľudí z domu odišlo na vyšetrenie.

"Zranených je viac ako desať, deväť ľahko zranených osôb sme odviezli v špeciálnom automobile do Thomayerovej nemocnice. O vážnych zraneniach informácie nemám. Je možné, že sú tam ešte zavalené osoby, ale presnejšie informácie nemám," povedala portálu novinky.cz hovorkyňa záchranárov Jiřina Ernestová.

Jedným z domov na
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: ČTK)

"Došlo k výbuchu plynu, situáciu monitoruje vrtuľník, na miesto sa schádzajú záchranári. Podľa mojich informácií je asi 15 osôb zranených. Aké vážne sú ich zranenia, ale neviem," uviedol pre portál novinky.cz hovorca polície Tomáš Hulan.

Výbuch v Prahe
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

"Bolo to tak, že sme sedeli v škole na FSV v budove Hollaru. Sedeli sme tam a zrazu sa ozvala šialená rana, vyleteli všetky okná, porezalo to niekoľko ľudí. Ja som našťastie sedel ďaleko od okna, ale spolužiaci, ktorí sedeli pri oknách, tak tých to všetkých porezalo. Okamžite nás začali evakuovať, vybehli sme von," opísal  o 10:30 pre idnes.cz svedok udalosti Vítek Novák.

Pražskí záchranári kvôli situácii vyhlásili tzv. traumaplán. To znamená, že záchranka a nemocnice fungujú v pohotovostnom režime. Napríklad Fakultná nemocnica v Motole, ktorá je najväčšou v republike, zastavila príjem neakútnych prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu