Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vyše tisíc Číňanov skončí vo väzení za pôžičky v zahraničí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: indiatvnews.com)

PEKING - Čínske súdy udelili tresty najmenej päť rokov väzenia približne 1400 osobám obvineným zo zabezpečovania úrokovaných finančných pôžičiek mimo oficiálneho bankového systému v krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Prípad súvisí so záťahom na osoby vykonávajúce tzv. "nelegálne financovanie", ktorý sa začal v roku 2011 a v rámci neho bolo obvinených dovedna 4170 ľudí. Ako podľa AP uviedol predstaviteľ čínskeho ministerstva pre verejnú bezpečnosť Tu Ťin-fu, zvyšní obvinení dostali menšie ako päťročné tresty.

Pôžičky poskytované súkromnými osobami poskytujú kapitál veľkému množstvu začínajúcich podnikateľov, alebo takým, ktorí majú finančné problémy a nevedia sa k peniazom dostať prostredníctvom štátnych finančných ústavov.

Pôžičky zabezpečujú sprostredkovatelia, ktorí si od firiem účtujú províziu. Bežní občania sprostredkovateľom požičiavajú peniaze s vidinou zisku z vysokého úroku, ktorý niekedy dosahuje až 70 percent ročne.

Ako podotkla agentúra AP, čínska vláda začala sprísňovať kontrolu poskytovania súkromných pôžičiek v roku 2008 v súvislosti s poklesom čínskeho exportu spôsobeného svetovou finančnou krízou, keď po nich bol najväčší dopyt.

Vláda podozrieva aj niektoré štátne banky, že poskytujú pôžičky mimo oficiálnych kanálov, čo zvyšuje riziko pre stabilitu finančného systému v krajine.

Tu Ťin-fu uviedol, že obvinení boli uznaní za vinných za to, že viedli reklamnú kampaň s cieľom nalákať veriteľov s prísľubmi neúmerne vysokého zhodnotenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu