Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z ruin bangladéšskej textilky vytiahli 610 obetí: Problémom je mŕtvolný zápach

V Bangladéši sa zrútila osemposchodová budova Zobraziť galériu (6)
V Bangladéši sa zrútila osemposchodová budova (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Na 610 vzrástol počet obetí nedávneho zrútenia sa budovy v Bangladéši po tom, čo záchranári našli dnes v ruinách ďalšie telá. Štatistika mŕtvych pravdepodobne aj naďalej porastie.

Práce v ruinách budovy sú pre záchranárov stále náročnejšie. Nad miestom sa vznáša mŕtvolný zápach. V oblasti panujú vysoké teploty a telá obetí sa rýchlo rozkladajú. V niektorých prípadoch už záchranári našli len kosti bez mäsa, uviedla agentúra AP.

"Telá smrdia. Pri práci používame osviežovač vzduchu," povedal jeden z hasičov pomáhajúcich vyslobodzovať mŕtvych. Rýchle rozkladanie tiel komplikuje aj identifikáciu mŕtvych, najmä ak pri sebe nemajú doklady.

V noci vytiahli z trosiek 15 tiel a desiatky ľudí sú ešte stále nezvestné. Osemposchodový objekt v meste Savar, 25 kilometrov severozápadne od bangladéšskej metropoly Dháka, sa zrútil 24. apríla. Oficiálny údaj o počte nezvestných korigoval dnes brigádny generál bangladéšskej armády Siddíkul Álam Sikdar na 50. Predtým sa oficiálne uvádzalo 149. Zranenia utrpelo ďalších vyše 2400 osôb.

Polícia tento týždeň zatkla stavebného inžiniera Abdura Razzáka Chána, obvineného z nedbanlivosti i z toho, že pomohol majiteľovi nezákonne pridať na oficiálne schválenú päťposchodovú budovu Rana Plaza v meste Savar ďalšie tri poschodia.

Toto nešťastie je najhorším, aké doposiaľ postihlo odevný priemysel v Bangladéši. Továrne v Savare zásobujú maloobchodníkov po celom svete vrátane Západu. 

Počas zrútenia továrne 24. apríla sa v jej vnútri nachádzalo okolo 3 000 pracovníkov, viac než dve tretiny sa ale podarilo zachrániť. V súvislosti s nešťastím už zatkli najmenej 12 osôb vrátane majiteľa komplexu.

Polícia zadržala štyroch ľudí, vrátane majiteľov dvoch textilných fabrík, ktoré sa nachádzali v budove. Sú obvinení zo zabitia, pretože prinútili zamestnancov pokračovať v práci napriek tomu, že na budove sa deň pred jej pádom vytvorili praskliny. Medzi zatknutými sú aj dvaja vládni inžinieri, ktorí mali zabezpečiť dodržiavanie pravidiel o užívaní budovy. Dvaja ďalší inžinieri na dôchodku boli predvedení k výsluchu.

Polícia stále pátra po majiteľovi budovy, ktorý mal použiť nekvalitné stavebné materiály, povedal bangladéšsky minister vnútra Haque Tuku. Polícia vypočúva aj štyroch rodinných príslušníkov majiteľa budovy, ktorý prežil nehodu a teraz sa údajne skrýva. 

Záchranári lokalizovali približne 40 živých ľudí uväznených v miestnosti na štvrtom pochodí zrútenej budovy, pričom sa im podarilo zatiaľ zachrániť 13 z nich. Záchrannú operáciu sprevádzala nervozita príbuzných, ktorí sa dožadovali rýchlejšieho postupu prác a dostali sa do stretu s policajtmi.

V Bangladéši sa zrútila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Najprv mi na hlavu padol stroj, potom ma zavalila sutina. Potom na mňa padol strop," povedala pre AP zachránená Mussamat Anna ležiaca v nemocnici s ľahšími zraneniami.

Úrady uviedli, že dovedna sa podarilo zachrániť 2500 osôb. V budove pracovalo 3122 zamestnancov. Nie je však známe, koľko sa ich v čase katastrofy v nej nachádzalo.

V Bangladéši sa zrútila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Záchranári sa stále pokúšajú vytiahnuť z trosiek najmenej päť ľudí, ktorí sú pravdepodobne ešte nažive. Operácia na záchranu týchto osôb pokračuje pomaly, pretože sa záchranári musia v troskách budovy pohybovať veľmi opatrne.

V Bangladéši sa zrútila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ide o najhoršie nešťastie, aké postihlo prekvitajúci odevný priemysel Bangladéša. V budove sídlili okrem malých odevných tovární aj banka a niekoľko obchodov. Stavba sa zrútila v stredu v čase rannej nákupnej špičky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu