Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Džochar Carnajev (19) prehovoril o motíve útoku: Pomsta Spojeným štátom!

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON – Bombový útok na bostonský maratón bol pomstou za americkú inváziu do Afganistanu a Iraku. Podľa amerického vládneho zdroja citovaného televíznou stanicou CNN to povedal jeden z dvoch bratov-útočníkov Džochar Carnajev.

Atentátnik vraj zároveň vyhlásil, že on ani jeho brat Tamerlán, ktorý zahynul pri prestrelke s políciou, neboli v žiadnom kontakte s teroristickými skupinami v zahraničí.

Carnajev (19) pri zatýkaní utrpel početné zranenia, avšak je schopný v obmedzenej miere komunikovať s vyšetrovateľmi z nemocničného lôžka. Okrem iného vraj oznámil, že spolu so svojím bratom prešiel cestou radikalizácie svojich názorov prostredníctvom internetu.

Vyšetrovatelia skúmajú, či páchatelia informácie napríklad o tom, ako zostrojiť podomácky bombu, nezískali v internetovom magazíne teroristickej organizácie al-Kájda na Arabskom polostrove s názvom Inspire. Podľa iných zdrojov však mohli bratia nájsť návody aj na iných miestach v internete.

Skúmanie stôp atentátnikov z Bostonu na internetových sociálnych serveroch už ukázalo, že Tamerlán rád odkazoval napríklad na videá z výcviku alebo činnosti islamistických bojovníkov. Tamerlán tiež podľa svedectva svojich blízkych v posledných rokoch horlivo študoval korán, prestal konzumovať alkohol a snažil sa správať ako pravoverný moslim.

Jeho brat Džochar bol v tomto smere o poznanie vlažnejší a rád si užíval večierkov a marihuany medzi svojimi rovesníkmi. Bol ale podľa všetkého pod silným vplyvom svojho staršieho súrodenca, označovaného za autoritára a v poslednej dobe aj za neprispôsobivého človeka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu