Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podozrivý z bombových útokov obvinil svojho brata: Bol motivovaný džihádom

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Podozrivý z dvoch bombových útokov na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev uviedol vyšetrovateľom, že jeho zabitý brat Tamerlan bol motivovaný džihádistickými myšlienkami a že za útokmi nestojí žiadna medzinárodná teroristická skupina. Informovala o tom dnes americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolávala na nemenovaný vládny zdroj. Džihád je svätá vojna moslimov proti neveriacim.

Džochar Carnajev (19) bol obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia s následkom smrti. Mladík je stále vo vážnom stave v nemocničnej izbe v Bostone, pretože pri úteku pred políciou utrpel zranenia. Ledva rozpráva, keďže má v krku zavedenú trubicu, a komunikuje najmä písomne alebo prikyvovaním.
      
Podľa CNN uviedol Džochar vyšetrovateľom, že jeho brat Tamerlan bol samozvaným radikálom, ktorý si myslel, že islam je terčom útokov a treba sa za to pomstiť.
      
Džocharovo svedectvo a motív preverujú vyšetrovatelia, ktorí podľa CNN v súčasnosti nemajú žiaden náznak, že konanie bratov organizovala nejaká medzinárodná teroristická skupina.
      
Pri výbuchu dvoch bômb pri cieľovej páske na Bostonskom maratóne 15. apríla zomreli traja ľudia - dve ženy a malý chlapec - a zranenia utrpelo ďalších približne 260 ľudí.
      
Biely dom vyhlásil, že Džochar Carnajev, naturalizovaný občan USA čečenského pôvodu, nebude pokladaný za nepriateľského bojovníka a bude ho súdiť civilný súd.
      
Hrozí mu doživotné väzenie - alebo trest smrti, ak ho uznajú za vinného na federálnej úrovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu