Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Záhada: Niektorí nakazení vtáčou chrípkou neboli v kontakte s hydinou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA/PEKING - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že množstvo ľudí, ktorých v Číne pozitívne testovali na nový typ vtáčej chrípky H7N9, vôbec nebolo v kontakte s hydinou. Kvôli tomu je vírus, ktorý usmrtil dosiaľ 16 osôb, ešte väčšou záhadou.

Hovorca WHO Gregory Hartl potvrdil, že "sú ľudia, ktorí neprišli v minulosti do styku s hydinou". Popredný čínsky vedec Ceng Kuang už predtým uviedol, že približne 40 percent ľudí nakazených vírusom H7N9 nemalo kontakt s hydinou.

"Toto je jedna zo záhad, ktorú treba vyriešiť, a preto je potrebný systém rozsiahleho vyšetrovania," uviedol Hartl v e-mailových vyjadreniach. Dodal však, že nepozná presné percento takýchto infikovaných.

Čína upozornila, že počet nakazených môže stúpnuť zo súčasných 77. Najnovšie prípady infikovaných sú z čínskej obchodnej metropoly Šanghaj, kde zistili aj väčšinu prípadov, uviedla v utorok oficiálna tlačová agentúra Sinchua. Presný zdroj nákazy je stále neznámy a šírenie vírusu z človeka na človeka sa nepotvrdilo.

 Vzorky z niektorých trhov s hydinou mali pozitívne výsledky testov - preto Čína a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sústreďujú vyšetrovanie na takéto trhoviská. Ceng Kuang, hlavný vedec pre epidemiológiu v Čínskom stredisku pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDPCC), vyhlásil, že približne 40 percent nakazených nebolo pred ochorením v kontakte s hydinou. Uviedol to dnes denník Beijing News.

"Ako sa títo ľudia nakazili? To je záhada," povedal Ceng Kuang. Podľa analýzy tlačovej agentúry Reuters, vychádzajúcej zo správ štátnych médií zverejnených do utorka, bolo iba desať zo 77 prípadov v kontakte s hydinou.

Čínske úrady utratili tisíce kusov hydiny a zatvorili trhoviská so živou hydinou v Šanghaji aj v Pekingu. Snažia sa tak znížiť počet ľudí nakazených typom vtáčej chrípky H7N9. Medzinárodný tím odborníkov na chrípku odcestuje tento víkend do Číny a pomôže tam s vyšetrovaním ochorení, uviedla v utorok WHO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu