Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Uruguaj následoval Argentínu: Parlament schválil homosexuálne manželstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MONTEVIDEO - Uruguaj sa v stredu stal len druhou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá schválila homosexuálne manželstvá. Za legislatívu hlasovalo 71 z 92 členov dolnej komory parlamentu. Senát manželstvá "medzi dvomi ľuďmi rozdielneho alebo rovnakého pohlavia" odobril ešte minulý týždeň.

Okrem Uruguaja má podobne liberálnu legislatívu spomedzi všetkých krajín Strednej a Južnej Ameriky schválená už len Argentína. Uruguajská katolícka cirkev ešte počas Veľkej noci apelovala na členov Senátu, aby zákon stopli, napokon ju však vypočuli len ôsmi zástupcovia. Autorom legislatívy je Michelle Suárezová, prvá uruguajská transsexuálna poslankyňa.

Uruguaj za posledných šesť rokov zlegalizoval takzvané registrované partnerstvá aj adopcie pre homosexuálne páry. Neheterosexuálom tiež umožnil vstúpiť do armády. Nový zákon povoľujúci homosexuálne manželstvá zavádza zmeny aj v iných oblastiach - uľahčuje napríklad aj rozvody. Minimálny vek pre vstup do manželstva stanovuje na 16 rokov - z doterajších 12 pre ženy a 14 pre mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu