Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začala sa exhumácia telesných pozostatkov básnika Pabla Nerudu

Exhumácia telesných pozostatkov básnika Pabla Nerudu Zobraziť galériu (4)
Exhumácia telesných pozostatkov básnika Pabla Nerudu (Zdroj: SITA)

ISLA NEGRA - Tím expertov začal v nedeľu v čilskom mestečku Isla Negra s prípravami na exhumáciu tela básnika Pabla Nerudu. Súdni odborníci a príslušníci polície prišli do záhrady domu s výhľadom na Tichý oceán, ktorý básnik vlastnil, okolo 17.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) a nad hrobom postavili stan, informovali čilské médiá.

Exhumácia má 40 rokov po smrti laureáta Nobelovej ceny za literatúru ukázať, či zomrel na rakovinu, alebo ho krátko po vojenskom prevrate v Čile otrávili. Podľa súdnych znalcov je však len malá nádej, že exhumácia dá odpoveď na túto otázku, uviedla agentúra AP.

Exhumácia telesných pozostatkov básnika
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Otvorenie Nerudovho hrobu schválil sudca Mario Carroza na žiadosť Komunistickej strany Čile. Zúčastnia sa ho aj zahraniční experti, vrátane španielskeho súdneho lekára Francisca Etxeberríu, ktorý sa v roku 2011 podieľal na exhumácii tela čilského prezidenta Salvadora Allendeho.

Básnik a ľavicový aktivista zomrel 12 dní po vojenskom prevrate z 11. septembra 1973, po ktorom socialistického prezidenta Salvadora Allendeho vystriedal generál Augusto Pinochet. Príbuzní tvrdia, že básnik zomrel vo veku 69 rokov v dôsledku pokročilého štádia rakoviny prostaty. V roku 2011 však v Čile začali prešetrovať podozrenie básnikovho bývalého šoféra Manuela Arayu Osoria, podľa ktorého Nerudu otrávili.

Exhumácia telesných pozostatkov básnika
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Neruda je pochovaný po boku svojej manželky Matildy v meste Isla Negra, ktoré leží 120 kilometrov západne od metropoly Santiago. Básnik bol dobrým priateľom prezidenta Allendeho a ostrým kritikom vojenského prevratu, ktorý vnímal ako zradu svojej krajiny.

Pablo Neruda, vlastným menom Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto, si pseudonym zvolil podľa českého spisovateľa Jana Nerudu. Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal v roku 1971.

Exhumácia telesných pozostatkov básnika
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu