Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dobrosrdeční cyperskí väzni: Vyzbierali 9-tisíc pre rodiny v núdzi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NIKÓZIA - Desiatky väzňov v hlavnej cyperskej väznici vyzbierali 9000 eur v hotovosti, aby pomohli rodinám v núdzi získať zadarmo lekársku starostlivosť na klinike, kde lekári pracujú ako dobrovoľníci. Stalo sa tak v čase, keď Cyprus čelí najvážnejšej hospodárskej kríze za posledných niekoľko desaťročí.

Odsúdení, z ktorých mnohí si odpykávajú dlhoročné tresty, venovali v sobotu na tento účel časť svojho týždňového vreckového, používaného zvyčajne na nákupy vo väzenskej kantíne.

Manželka jedného z odsúdených odovzdala vyzbieranú sumu europoslankyni a chirurgičke Elene Theocharusovej, ktorá v Nikózii spoluprevádzkuje prvú dobrovoľnícku kliniku na Cypre. Žena v mene odsúdených povedala, že prístup k lekárskej pomoci je pre rodiny, ktoré sú v núdzi, rovnako dôležitý ako jedlo.

Eleni Theocharusová uviedla, že bola "hlboko dojatá nečakaným prejavom lásky od ľudí, na ktorých spoločnosť zabúda".

Podľa nej príklad so solidárnymi väzňami dokazuje, že "ľudskosť sa prejavuje práve v čase chudoby a utrpenia". Europoslankyňa informovala, že chce požiadať prezidenta Nikosa Anastasiadisa, aby omilostil čo najviac z týchto väzňov, ak to je možné. 

Okrem toho uviedla, že v spolupráci s cyperskou pravoslávnou cirkvou chcú na ostrove vybudovať aj ďalšie dobrovoľnícke kliniky.

Cyprus, ostrovný štát v Stredozemnom mori, sa koncom marca len tesne vyhol neriadenému bankrotu, keď sa s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodol na nových podmienkach, za ktorých získa záchranný balík vo výške desať miliárd eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu