Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kauza Rath dospela k podaniu žaloby na poslanca a ďalších 10 ľudí

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Kauza poslanca Davida Ratha, niekdajšieho stredočeského hajtmana, dospela dnes takmer 11 mesiacov po jeho zadržaní k podaniu žaloby na Krajský súd v Prahe.

Štátny zástupca Petr Jirát vypracoval 88-stránkovú žalobu na Davida Ratha a ďalších desať osôb. Všetkých viní z viacerých vážnych trestných činov, samotného poslanca z niekoľkonásobného prijatia úplatkov, za čo mu hrozí až 12 rokov väzenia.

Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetový server iDNES.cz. Samotný spis k prípadu má 103 zväzkov s rozsahom 24.000 stránok. Rath, ktorý zostáva za mrežami, od začiatku obvinenia odmieta. Obhajoba spochybňuje predovšetkým odpočúvania, o ktoré sa žaloba opiera a kvôli údajným manipuláciám s nimi podala dokonca trestné oznámenie.

O ďalšom zotrvaní Ratha vo väzbe, prípadne o jeho prepustení na slobodu by do mesiaca od podania žaloby mal rozhodnúť senát, ktorému bude prípad pridelený, teda iný, aký o tom rozhodoval naposledy, a to sám alebo na základe žiadosti právnych zástupcov väzneného.

Petr Jirát podľa dnešných vyjadrení pre ČT24 a iDNES.cz predpokladá, že sudcovia budú potrebovať niekoľko mesiacov na preštudovanie celého spisu. Začiatok hlavného pojednávania preto očakáva v priebehu tohto leta.

Davida Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája 2012, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

Škoda, ktorú spôsobil bývalý hajtman a jeho komplici, predstavuje podľa žalobcov desiatky miliónov korún. Celkove mal požiadať o úplatky vo výške viac ako 22 miliónov korún, z ktorých si čosi viac ako 16 miliónov korún fyzicky prevzal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu