Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Chávezovo "nanebovzatie" priamo v televízii: Vraj je Kristom chudobných!

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Tesne pred veľkonočnými sviatkami posunula venezuelská štátna televízia kult zosnulého prezidenta Huga Cháveza na novú úroveň. Začala vysielať animovaný klip, v ktorom Chávez vstupuje do neba, kde ho prijímajú ďalšie ikony latinskoamerických dejín.

Venezuelský arcibiskup ešte pred začiatkom najdôležitejšieho katolíckeho sviatku roka varoval, že žiadneho pozemského politika neradno zbožšťovat. Opozícia zase kritizuje zneužívanie Chávezovej popularity v prebiehajúcej prezidentskej kampani.

Minútový klip vyrobil štátny televízny kanál Vive TV. Masami zbožňovaný vodca, ktorý je v ňom oblečený do tradičnej bundy vo venezuelských farbách, sprvu s náznakom prekvapenia hľadí na skupinu obyvateľov idylickej nebeskej usadlosti. Keď sa ale k nemu skupinka otočí, Che Guevarra vyšle povzbudzujúci úsmev a Eva Peronová kývne rukou, usmeje sa aj socialistický vodca a vykročí k svojim dávnym vzorom. Vedľa spomínaného dua v skupinke nájde stojacich v krajine evokujúcej jeho rodný región Barinas na juhozápade Venezuely napríklad Salvadora Allendeho či Simona Bolívara.

Chávez, ktorý zomrel 5. marca, sa počas svojej štrnásťročnej vlády prezentoval ako nositeľ odkazu bojovníka za nezávislosť v Španielsku Bolívara a týmto spôsobom dokázal úplne ovládnuť masy ľavicovo ladených voličov. Ním vybraný nástupca pre prezidentskú funkciu Nicolás Maduro Chávezov kult využíva ako svoju hlavnú zbraň v kampani pred voľbami, ktoré sa budú konať 14. apríla.

Opozičný predák a prezidentský protikandidát Henrique Capriles Madura za monotematickú kampaň vytrvalo kritizuje. Madurovi oponenti dokonca založili webovú stránku, na ktorej sa počíta, koľkokrát vo svojich prejavoch Maduro použije Chávezovo meno. Od smrti bývalého prezidenta to podľa tejto stránky do dneška urobil celkom 4935krát.

Zapálenosť Madura i ďalších Chávezových následníkov začala vzbudzovať odmietavé reakcie aj u cirkevných predstaviteľov. Okrem veľkonočne načasovaného klipu zrejme najviac dvíhali obočie, keď Maduro vyhlásil, že voľbu prvého latinskoamerického pápeža Františka ovplyvnil z neba sám Chávez.

Ľudia na Madurove slová reagujú a fotografie prezidenta pred tohtoročnou Veľkou nocou súťažili v predajnosti s obvyklými postavami katolíckych svätých. "Je to Kristus chudobných," vyhlásil o svojom predchodcovi Maduro.

Caracaský arcibiskup Jorge Uros Savino sa proti tomu ohradil slovami, že žiadny človek ani vládca by sa nemal porovnávať s Ježišom. "Ježiš nie je žiadnym spoločenským či politickým vodcom alebo veľkým umelcom, ale samotným Bohom, ktorý sa stal človekom," vyhlásil podľa agentúry EFE Uros Savino.

Veľkonočné sviatky silne katolícka Venezuela tradične veľmi prežíva a pri tendencii miestnych obyvateľov miešať kresťanstvo s vplyvmi pohanských kultov má zrejme Chávez cestu do miestneho panteónu otvorenú napriek kardinálovej snahe. Zdá sa tiež, že Madurovi vyjde jeho stávka na Cháveza aj vo voľbách, pretože podľa posledných prieskumov si udržiava pred Caprilesem takmer dvadsaťpercentný náskok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu