Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na summite sa takmer pobili ochranky: Putinovu Juhoafričania vysotili!

(Zdroj: RT)

DURBAN - Na summite BRICS v Južnej Afrike sa podľa ruských médií odohral škandalózny incident, keď ochranku prezidenta Vladimira Putina odmietli tamojšie bezpečnostné zložky vpustiť do budovy. Na mieste v tej chvíli nastala "strkanica", ktorú zachytili kamery novinárov.

Dvojdňový summit skupiny BRICS, do ktorej patrí päť veľkých a dynamicky sa rozvíjajúcich krajín - Brazília, Rusko, India, Čína a JAR, sa skončil v stredu v juhoafrickom Durbane. Okrem dohody o založení vlastnej rozvojovej banky sa však stretnutie nezaobišlo ani bez menšieho diplomatického faux pas.

Juhoafrická ochranka asi vzala svoju úlohu veľmi vážne, keď bezpečnostný tím ruského prezidenta Vladimira Putina stopla hneď pri vchode do budovy. Spočiatku sa Rusi snažili vzdorovať a vysvetľovali, že sú súčasťou delegácie, ale stráž im opakovala, že majú ísť von.

Hoci Rusi boli o hlavu vyšší ako drobní Juhoafričania, zjavne nechceli incident ešte vyostriť. Po krátkej strkanici sa stiahli a možno si boli vedomí aj toho, že tamojšia ochranka má za opaskom zbrane.

Podľa neskorších správ nakoniec Putinovu ochranku do budovy vpustili. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že incident bola chyba usporiadateľov, a že summit nebol tak dobre organizovaný, ako sa očakávalo. "Futbal vedia [juhoafrické orgány] organizovať lepšie. Existuje veľa nejasností," povedal Peskov s odkazom na futbalové majstrovstvá v roku 2010, ktoré sa konali v JAR.

Juhoafrická bezpečnostná stráž sa tiež údajne správala nevhodne k ruským diplomatom, pravidelne zatvárala dvere pred ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a ďalšími členmi delegácie. Informovala televízia Russia Today.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu