Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Video brutálneho náboženského násilia v uliciach: Za týždeň 40 mŕtvych!

Násilie medzi budhistami a moslimami si už vyžiadalo 40 obetí
Násilie medzi budhistami a moslimami si už vyžiadalo 40 obetí (Zdroj: SITA)

RANGÚN - Boje medzi barmskými budhistami a moslimami sa už rozšírili aj do metropoly Rangún a celkovo si od minulého týždňa vyžiadali 40 obetí. Spojené štáty v utorok svojich občanov varovali, aby radšej do juhoázijskej krajiny necestovali.

Najnovšie nepokoje vypukli v regióne Bago severne od Rangúnu a zasahovať tam v noci z pondelka na utorok museli aj bezpečnostné zložky. Vláda ešte minulý týždeň na pomoc povolala okrem polície aj armádu.

Násilie vypuklo ešte minulý piatok v meste Meiktila v centrálnej časti krajiny a vyžiadalo si vtedy 20 mŕtvych. V oblasti vyhlásili výnimočný stav, čo úradom umožnilo nasadiť tam v prípade potreby aj armádu.

V Barme stúpa napätie medzi tamojšími budhistami a moslimami už dlhšie. Panujú preto obavy, že problém bude prekážkou transformácie krajiny na demokratický štát po tom, ako sa moci vzdala vojenská junta a umožnila vypísanie volieb. Najhoršia situácia je v západnom štáte Rachin, kde si násilie vyžiadalo tento rok už 180 obetí a vyhnalo z domovov 110-tisíc ľudí.

Barmskí moslimovia tvoria asi štyri percentá z celkovej populácie a väčšinou sú indického, čínskeho alebo bangladéšskeho pôvodu. Ich presný počet však nie je jasný, keďže v krajine sa už 30 rokov neuskutočnilo sčítanie obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu