Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výsledky pitvy: Berezovskij zomrel uškrtením

Boris Berezovskij
Boris Berezovskij (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ruský oligarcha a kritik Kremľa Boris Berezovskij, ktorého našli v sobotu mŕtveho v jeho dome v Anglicku, zomrel uškrtením a nič nenasvedčuje násilnému boju, oznámila v pondelok večer po skončení jeho pitvy britská polícia.

Uviedla, že teraz budú nasledovať ďalšie testy, vrátane toxikologických a histologických skúšok, ktorých výsledky si pravdepodobne vyžiadajú niekoľko týždňov. Políciu citovala agentúra Reuters.

Telo 67-ročného Berezovského našli v zamknutej kúpeľni v jeho dome v Ascote, západne od Londýna. Bývalý námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Aeroflot Nikolaj Gluškov tvrdí, že jeho priateľa Berezovského niekto zadusil. V blízkosti tela sa našiel šál, vyhlásil Gluškov a dodal, že neverí, že Berezovského smrť by mohla byť samovraždou.

Britské médiá totiž špekulovali, že Berezovskij, ktorý mal veľké finančné problémy a liečil sa na depresiu, mohol spáchať samovraždu. Vylúčila to však Marina Litvinenková, vdova po zavraždenom bývalom dôstojníkovi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby Alexandrovi Litvinenkovi, ktorá v rozhovore pre ruské médiá vyhlásila, že Berezovského zdravotný stav sa v poslednom období zlepšil a začal sa zaujímať o svojich priateľov.

Berezovskij patril v 80. a 90. rokoch k ľuďom, ktorí v bývalom Sovietskom zväze počas privatizácií bánk, ropných a leteckých spoločností a médií získali obrovský majetok a vplyv. Bol veľkým priateľom vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina.

Od roku 2000, keď ušiel z Ruska do Británie, kde žil pod menom Platon Yelenin, sa stal jedným z najostrejších kritikov Jeľcinovho nástupcu Vladimira Putina. V roku 2003 získal v Británii politický azyl. V Rusku bol v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov väzenia za vytunelovanie automobilky AvtoVaz. Súdne vyšetrovanie voči nemu sa viedlo ešte aj v ďalších kauzách týkajúcich sa korupcie, prania špinavých peňazí a pokusu o prevrat. Z korupcie a prania peňazí bol obvinený aj v Brazílii a vo Švajčiarsku.

V roku 2008 magazín Forbes odhadol, že Berezovského majetok má hodnotu približne 1,3 miliardy dolárov. Ku koncu života sa však jeho majetkové pomery výrazne zhoršili, takže musel časť majetku rozpredávať, aby mal na splatenie dlhov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu