Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nebezpečenstvo z Ruska: Putin chce s Čínou vytvoriť nový svetový poriadok

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin absolvuje v piatok rokovania s novým čínskym prezidentom Siom Ťin-pchingom, počas ktorých by mali obaja lídri ešte zintenzívniť vzájomné partnerstvo medzi svojimi krajinami. V prípade nového lídra Číny ide o jeho prvú zahraničnú návštevu od zvolenia do funkcie.

V rozhovore pre ruské médiá ešte pred schôdzkou s Putinom povedal, že Rusko a Čína sú "hlavnými a najdôležitejšími strategickými partnermi". Putin zase vyhlásil, že Moskva a Peking vytvoria "viac ako len nový svetový poriadok".

Moskva a Peking mali pritom počas studenej vojny pomerne nepriateľské vzťahy napriek tomu, že vtedajší Sovietsky zväz aj Čína sa hlásili ku komunizmu. V posledných rokoch sa to však prudko zmenilo. Obe krajiny by rady vyvážili veľmocenské postavenie Spojených štátov, čo sa často prejavuje napríklad aj na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Čína a Rusko v minulosti spoločne zablokovali rezolúcie presadzujúce zavedenie sankcií voči sýrskemu prezidentovi a často odmietajú trestanie Severnej Kórey za jej podozrivý jadrový program.

Rusko a Čína sú aj členmi skupiny BRICS združujúcej najväčšie rozvíjajúce sa ekonomiky sveta - okrem nich tam patrí aj Brazília, India a Juhoafrická republika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu