Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Indii schválil zákon o sexuálnom násilí: Páchateľom hrozí poprava!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

NAÍ DILLÍ - Horná komora indického parlamentu vo štvrtok odsúhlasila zákon, ktorý sprísňuje tresty pre páchateľov sexuálne motivovaných zločinov a rozširuje ich definíciu. Hlasovanie sa uskutočnilo dva dni po tom, ako návrh prešiel v dolnej komore, schváleniu predchádzala sedemhodinová rozprava.

Podľa novej úpravy bude páchateľom znásilnení s následkom smrti hroziť poprava, zatiaľ čo pri hromadných znásilneniach sa môžu tresty pohybovať od 20 rokov až po doživotie. Terajšia trestná sadzba je pritom sedem až desať rokov. Zákon tiež prvýkrát umožňuje trestať delikty, ako je sexuálne obťažovanie na verejnosti, prenasledovanie a pozorovanie obete, ale aj rozšírené kyselinové útoky.

Téma sexuálneho násilia sa v Indii dostala do popredia v decembri minulého roka, keď sa stala obeťou hromadného znásilnenia 23-ročná študentka z Naí Dillí. Žena pri útoku v autobuse utrpela vážne zranenia, ktorým nakoniec v nemocnici podľahla. Prípad pobúril indickú verejnosť, ktorá od vládnych orgánov požaduje lepšiu ochranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu