Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Irán sa vyhráža: Vyhladíme Tel Aviv a Hajfu, ak na nás zaútočia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán zlikviduje izraelské mestá Tel Aviv a Hajfa v rámci odvetnej reakcie na prípadný útok zo strany židovského štátu. Vyhlásil to vo štvrtok najvyšší iránsky duchovný líder ajatolláh Alí Chameneí.

Ten poukázal na to, že "lídri sionistického režimu hrozia Iránu vojenským útokom a mali by preto vedieť, že ak spáchajú takú hlúposť, islamská republika vyhladí Tel Aviv a Hajfu". Chameneí sa v prejave, ktorý priniesla aj štátna televízia, vyjadril aj k americkej ponuke na priame rokovania o iránskom jadrovom programe.

On sám to "nevidí optimisticky, no nie je proti". Začiatkom februára pritom ponuku Washingtonu na dvojstranné rokovania odmietol a podmienil ju zrušením sankcií voči Iránu.

Izrael a niektoré západné krajiny podozrievajú Irán zo snáh o výrobu jadrových zbraní v rámci svojho sporného jadrového programu, ktorý židovský štát považuje za priamu hrozbu svojej existencie. Irán to popiera a poukazuje na Izrael ako jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe.

Spory sa snaží vyriešiť medzinárodné spoločenstvo prostredníctvom diplomatických rokovaní medzi Teheránom a šiestimi mocnosťami. USA sa pre dlhodobú bezvýslednosť rokovaní pokúša o priamy kontakt s vedením islamskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu