Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zomrel bangladéšsky prezident Zillur Rahman

Zillur Rahman
Zillur Rahman (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Bangladéšsky prezident Zillur Rahman, ktorý stál na čele krajiny od roku 2009, v stredu zomrel vo veku 84 rokov. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval predstaviteľ bangladéšskeho veľvyslanectva v Singapure, kde bol Rahman trpiaci dýchacími a obličkovými problémami hospitalizovaný.

Prezidentov tajomník Shafiul Alam pre AFP uviedol, že zdravie dlhoročného politika poznačili "komplikácie spojené s vysokým vekom". Po zhoršení stavu ho 10. marca dopravili do súkromnej nemocnice v Singapure, kde nakoniec po desiatich dňoch zomrel.

Rahman bol 19. prezidentom Bangladéša od roku 1971, keď krajina vyhlásila nezávislosť od Pakistanu. Pred nástupom do prevažne ceremoniálnej funkcie pôsobil ako jeden z najvyšších funkcionárov vládnej strany Bangladéšska ľudová liga.

Rahmanova manželka Ivy, ktorá bola takisto političkou, zomrela v roku 2004 po tom, ako utrpela zranenia pri granátovom útoku. Prezident po sebe zanechal syna, ktorý je členom bangladéšskeho parlamentu, a dve dcéry. Bangladéšska vláda po úmrtí vyhlásila trojdňový štátny smútok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu