Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

J. Kórea v hľadáčiku hackerov: Vyradené weby televízií či bánk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea sa stala v uplynulých dňoch terčom obrovského množstva útokov hackerov, ktorí vyradili z prevádzky weby televíznych staníc ako aj bánk. Soul z útokov obviňuje komunistický režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR).

Ten na svojho južného suseda týmto spôsobom v minulosti údajne zaútočil už viackrát. Juhokórejská armáda v súvislosti s poslednými incidentmi zvýšila svoj stupeň varovania pred kyberútokmi.

Hackeri si zobrali na mušku počítačové siete troch televíznych staníc - KBS, MBC a YTN. Okrem nich sa to týkalo aj bánk Shinhan a Nonghyup, ktorých servery boli "čiastočne alebo úplne ochromené". Soul zatiaľ presne nevie, odkiaľ útoky prišli, medzi tradičnými hlavnými podozrivými je však Severná Kórea. Tá údajne stála za podobne rozsiahlymi incidentmi aj v roku 2009 a 2011, keď hackeri napadli weby vládnych úradov a finančných inštitúcií.

Obyčajní ľudia majú v KĽDR prístup k internetu len veľmi obmedzený, pričom väčšinou sa môžu dostať len na štátom spravované stránky. Širší web je prístupný len vláde a armáde. Tajné služby Južnej Kórey uvádzajú, že komunistický Sever pravidelne uskutočňuje útoky na ich siete, pričom najmenej raz za posledné roky sa mu podarilo nabúrať do dát tamojšieho ministerstva obrany.

Obvinenia prichádzajú v čase zvýšeného napätia medzi Severnou Kóreou a Južnou Kóreu podporovanou Spojenými štátmi. Pchjongjang nedávno pohrozil Washingtonu jadrovou vojnou v odpovedi na sankcie pre jeho tretí test atómovej zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu