Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zločinecký úspech gangu hackerov: Z cudzích účtov vytiahli vyše 34 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Sedem ľudí bolo vo štvrtok v New Yorku obvinených z členstva v celosvetovom počítačovom zločineckom gangu, ktorý údajne ukradol 45 miliónov dolárov (cca 34 240 000 eur) tak, že sa nabúral do účtov k platobným kartám a potom si vybral peniaze z bankomatov po celom svete.

Americkí prokurátori tvrdia, že hackeri takto vyrabovali bankomaty v 27 krajinách. Medzi obžalovanými mužmi bol jeden, ktorého pred dvoma týždňami zabili v Dominikánskej republike. Páchatelia podľa obžaloby ukradli len v New Yorku v priebehu pár hodín okolo 2,8 milióna dolárov.

Newyorská bunka bola údajne časťou celosvetového gangu, ktorý sa nabúral do bankových účtov v rôznych kútoch sveta, aby odstránil limity pre výber hotovosti a potom využil bankomaty. Gang uskutočnil dva útoky - jeden vlani v decembri, pri ktorom ulúpil po celom svete päť miliónov dolárov, a jeden tento rok koncom februára, keď v 24 krajinách v priebehu desiatich hodín vybral približne 40 miliónov dolárov, pričom urobil 36.000 transakcií.

"Obžalovaní a ich komplici uskutočnili obrovskú bankovú lúpež 21. storočia, ktorá zahŕňala internet a obsiahla celý svet," uviedla americká okresná prokurátorka Loretta Lynchová. "Namiesto pištolí a masiek používa táto počítačová zločinecká organizácia laptopy a internet," dodala.

Páchatelia vykradli bankomaty v týchto 27 krajinách: Belgicko, Británia, Bulharsko, Dominikánska republika, Egypt, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Indonézia, Japonsko, Juhoafrická republika, Kanada, Kolumbia, Lotyšsko, Malajzia, Mexiko, Nemecko, Pakistan, Rumunsko, Rusko, Spojené arabské emiráty (SAE), Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Španielsko, Taliansko, Thajsko, Ukrajina.

Informácie priniesli tlačové agentúra DPA a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu