Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Aktivisti žiadajú od nového pápeža ospravedlnenie kvôli zneužívaniu detí

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BUENOS AIRES – Americkí aktivisti vyzvali dnes nového pápeža Františka, aby sa ospravedlnil za to, že argentínska katolícka cirkev chránila dvoch kňazov usvedčených zo sexuálneho zneužívania detí.

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na skupinu monitorujúcu prípady zneužívania detí kňazmi. Podľa tvrdení skupiny Bishop Accountability katolícka cirkev v Argentíne pod vedením svojho primasa, arcibiskupa Jorgeho Maria Bergoglia, poskytla ochranu dvom kňazom odsúdeným za zneužívanie.

Konkrétne ide o Julia Cesara Grassiho, predstaviteľa detskej nadácie, odsúdeného v roku 2008 za pedofíliu, a Napoleona Sassa, usvedčeného rok predtým z obťažovania dievčat vo vývarovni pre chudobných. Sassa do tejto inštitúcie poslala cirkev z odľahlej argentínskej provincie, kde sa dostal do ťažkostí kvôli údajnej pedofílii.

Právny zástupca postihnutých detí z týchto káuz Ernesto Moreau dokonca tvrdí, že sa kardinál Bergoglio - súčasný pápež František - svojho času odmietol stretnúť s obeťami. Namiesto toho údajne financoval správu na podporu Grassiho, ktorého následne po odvolaní prepustili na kauciu.

Riaditeľka skupiny Bishop Accountability Anne Doylová v tejto súvislosti vyzvala pápeža Františka, aby sa ospravedlnil a verejne identifikoval "vierohodne obvinených" kňazov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu