Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nočná dráma v Poľsku: Po zemetrasení zavalilo 19 baníkov v hĺbke tisíc metrov!

Zachránení baníci Zobraziť galériu (4)
Zachránení baníci (Zdroj: gazeta.pl)

RUDNA - Poľsko v utorok večer prežívalo drámu, ktorá našťastie nemala tragický koniec. V Južnom Sliezsku došlo k zemetraseniu s magnitúdou 4,7, v dôsledku ktorého v bani na ťažbu medi v hĺbke takmer kilometer pod zemou zavalilo 19 baníkov. Záchranné operácie sťažovala hĺbka závalu a ťažko prístupný terén.

Hovorca firmy KGHM, ktorá prevádzkuje baňu Rudnu, Dariusz Wyborsky, informoval, že najmenej dve hodiny s nimi nemali žiaden kontakt. Otrasy totiž spôsobili prerušenie liniek. "Záchranná akcia je mimoriadne komplikovaná, nakoľko musíme odstrániť veľké množstvo skál," vyhlásil v noci.

Dnes nadránom sa však všetko zmenilo a baníkov sa po siedmich hodinách podarilo vytiahnuť na povrch. Tí sa ihneď zvítali s rodinnými príslušníkmi, ktorí ich od radosti vyobjímali.

Nočná dráma v Poľsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gazeta.pl)

Nočná dráma v Poľsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gazeta.pl)

Podľa spravodajského portálu poľského denníka Gazeta Wyborcza sa do akcie zapojilo 25 záchranárov, ktorí sa pod zem prevŕtavali s pomocou troch ťažkých zariadení. Incident si vyžiadal jedného zraneného baníka.

Baňa je v prevádzke od roku 1974. Spoločnosť KGHM je druhým najväčším dodávateľom medi v Európe. Mapka ukazuje intenzitu zemetrasení v Európe. Z toho jasne vyplýva, že to včerajšie v Poľsku sa radí k doteraz tým najsilnejším.

Nočná dráma v Poľsku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: i.iplsc.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu