Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nad Južnou Kóreou lietajú americké bombardéry B-52 s jadrovými zbraňami!

Bombardér B-52
Bombardér B-52 (Zdroj: SITA)

SOUL - Účasť amerických bombardérov B-52 v terajších spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreou je ukážkou solidarity Spojených štátov so svojím vojenským spojencom a prejavom zameraným proti Severnej Kórei. Uviedli to predstavitelia juhokórejskej obrany, na ktorých sa dnes odvolávala agentúra DPA. Podľa juhokórejského ministerstva obrany nesú stroje na palube jadrové zbrane.

"Keďže Severná Kórea sa vyhrážala útokom na Južnú Kóreu jadrovými zbraňami, cvičenie s prítomnosťou bombardérov B-52 je zmysluplné, lebo ukazuje odhodlanie USA poskytovať protijadrový dáždnik na Kórejskom polostrove," uviedol hovorca juhokórejského ministerstva obrany, ktorého dnes citovala domáca tlačová agentúra Jonhap.

Námestník amerického ministerstva obrany Ashton Carter, ktorý sa v pondelok v Soule stretol s ministrom zahraničných vecí Jun Pjung-sem a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi, oznámil, že na cvičeniach sa budú zúčastňovať americké strategické bombardéry dlhého doletu B-52.

"Táto misia má zdôrazniť zastrašovacie a konvenčné možnosti bombardérov B-52 Stratofortress," povedal v pondelok novinárom v USA aj hovorca Pentagónu George Little.

Bombardéry B-52 podľa zverejnených informácií nesú na palube rakety s plochou dráhou letu s doletom 3000 kilometrov. Juhokórejské ministerstvo obrany podľa agentúry Bloomberg informovalo, že lietadlá nesú jadrové zbrane.

Výročné spoločné manévre s krycím názvom Foal Eagle sa začali 1. marca a budú trvať dva mesiace. Obe armády majú tiež spoločný výcvik prepadových oddielov, nazvaný Key Resolve, a trvá od 11. marca do štvrtka 21. marca.

Severná Kórea obvinila svojho južného suseda a jeho spojenca Spojené štáty z toho, že v skutočnosti nacvičujú inváziu. Za to sa Sever vyhráža jadrovým úderom. B-52 ako bombardér dlhého doletu je schopný niesť jadrové a konvenčné zbrane. USA ich využívajú od 50. rokov minulého storočia.

Severná Kórea pred nedávnom vypovedala dohodu o prímerí, ktorá v roku 1953 ukončila Kórejskú vojnu. Obe krajiny sú formálne stále vo vojnovom stave, doposiaľ platilo iba prímerie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu