Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápeža Františka si cenia pre jeho dobrý vzťah k iným náboženstvám

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BUENOS AIRES - Predstavitelia židovskej obce v Argentíne vyslovili veľkú spokojnosť s voľbou Jorgea Maria Bergoglia za hlavu katolíckej cirkvi. Novozvoleného pápeža Františka si totiž pamätajú ako duchovného, ktorý sa vždy príkladne usiloval o rozvoj dobrých vzťahov medzi jednotlivými náboženstvami v krajine. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Rabín Alejandro Avruj v pondelok uviedol, že Bergoglio otvoril Metropolitnú katedrálu v Buenos Aires ekumenickým slávnostiam, keď vlani v novembri prizval na modlitby za mier na Blízkom východe aj príslušníkov židovskej, moslimskej, evanjelickej a pravoslávnej cirkvi.

Avruj ďalej uviedol, že Bergoglio má "veľkú schopnosť viesť dialóg s inými vierovyznaniami", pričom vyslovil želanie, aby tak činil aj v úlohe pápeža, ktorej sa formálne ujme dnes počas slávnostnej inauguračnej omše vo Vatikáne.

Pápež František odslúži svoju inauguračnú omšu

Pápež František v utorok odslúži svoju prvú omšu v úrade hlavy katolíckej cirkvi. Inauguračná omša sa začne na vatikánskom Námestí svätého Petra o 09:30 SEČ. Rím sa pri tejto príležitosti pripravuje na príchod až milióna návštevníkov.

Z európskych lídrov sa očakáva účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, španielskeho premiéra Mariana Rajoya, jeho francúzskeho náprotivka Jeana-Marca Ayraulta, stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya i šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa.

Medzi juhoamerickými prezidentmi nebude chýbať argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová, brazílska hlava štátu Dilma Rousseffová, čilský prezident Sebastián Piňera či mexický líder Enrique Peňa Nieto. Do Ríma priletel už aj kontroverzný zimbabwiansky prezident Robert Mugabe. Svojich zástupcov na obrade budú mať aj anglikánska cirkev, ruská pravoslávna cirkev či egyptskí kopti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu