Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Juhoafrický kardinál Napier o pedofílii: Nie je to zločin!

Wilfrid Fox Napier
Wilfrid Fox Napier (Zdroj: SITA)

DURBAN - Pedofília je psychická porucha, nie zločin. Podľa internetového serveru BBC to uviedol juhoafrický kardinál Wilfrid Fox Napier. Dodal, že osoby ktoré boli v detstve zneužívané a v dospelosti zneužívajú iné, je potrebné podrobiť lekárskemu vyšetreniu. Cirkev už dlhšiu dobu zápasí so škandálmi okolo sexuálneho zneužívania detí.

 "Čo robíte s poruchami? Musíte sa ich snažiť napraviť," uviedol Napier. Dodal, že vie minimálne o dvoch kňazoch, ktorí sa stali pedofilmi potom, čo ich ako deti niekto zneužíval. "Nehovorte mi, že títo ľudia sú trestne zodpovední ako niekto, kto sa sám rozhodne, že niečo podobné urobí. Nemyslím si, že je možné tvrdiť, že títo ľudia si zaslúžia potrestanie. Oni sami boli poškodení," vyhlásil.

Kardinálove názory si ale vyslúžili okamžitú kritiku. "Ak je to choroba, dobre. Ale je to tiež zločin, a tie sa trestajú. Zločinci sa zodpovedajú za to, čo robia," povedala Barbara Dorriesová, ktorá bola v detstve zneužívaná kňazom a teraz je pracovníčkou americkej organizácie obetí sexuálneho násilia a zneužívania kňazmi (SNAP). "Biskupi a kardináli zašli veľmi ďaleko, aby tieto zločiny zakryli," dodala.

Napier bol jedným zo 115 kardinálov, ktorí sa tento týždeň zúčastnili voľby nového pápeža Františka. Organizácia SNAP nedávno zostavila zoznam tých voliteľov pápeža, ktorí podľa jej názoru nereagovali zodpovedajúcim spôsobom na obvinenia kňazov zo zneužívania. Na zozname bolo 12 kardinálov, vrátane českého kardinála Dominika Duky. Ten sa však proti tejto kritike ohradil. Zoznam bol zostavený na základe činov alebo verejných výrokov kardinálov na tému sexuálneho zneužívania detí v cirkvi. Kardinál Napier na zozname nebol.

Autor biografie skoršieho pápeža Jána Pavla II. Michael Walsh upozornil, že výroky kardinála Napiera pripomínajú postoje, ktoré kedysi zastávala katolícka cirkev v Británii a Spojených štátoch.

"Myslím, že je otrasné, že máme kardinála, ktorý môže takéto názory stále zastávať. Úplne ignoruje tie deti," povedala Marie Collinsová, ktorá je tiež obeťou zneužívania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu