Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Brusel opäť hrozí Maďarsku sankciami za ústavu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok varovala Maďarsko, že v súvislosti s najnovšími zmenami v ústave môže opäť čeliť hrozbe sankcií. Dôvodom sú pochybnosti o súlade sporných ustanovení s legislatívou Európskej únie a zásadami právneho štátu.

Predseda EK José Manuel Barroso v liste maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi uvádza, predbežné posúdenie zmien v Bruseli vyvolalo "vážne obavy" a po dokončení analýzy bude potrebné "prijať potrebné kroky s cieľom začať správne konanie, kde to bude relevantné".

"Dôrazne apelujem na vás a vašu vládu, aby sa venovala týmto obavám a rozptýlila ich rozhodným a jednoznačným spôsobom," píše Barroso, podľa ktorého bude takéto riešenie "bezpochyby v najlepšom záujme Maďarska a celej EÚ". Ide pritom o súčasť ďalšej z názorových výmen medzi Budapešťou a Bruselom, ktorý je dlhodobo znepokojený spôsobom Orbánovho vládnutia.

Maďarský parlament, v ktorom Orbánova koalícia disponuje dvojtretinovou väčšinou, v marci novelizoval ústavu štvrtýkrát od nástupu jeho vlády k moci v roku 2010. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie doma i v zahraničí, figuruje obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné.

Opozícia hlasovanie bojkotovala, zatiaľ čo EK iba niekoľko hodín pred ním vyzvala Maďarsko na dodržiavanie demokratických zásad. Obavy z nových ustanovení okrem Bruselu vyjadrila taktiež Rada Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu