Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pápež František má meno podľa Františka z Assisi: Pamätáte si ho?

Svätý František z Assisi na obraze Jusepeho de Ribeiru z roku 1642.
Svätý František z Assisi na obraze Jusepeho de Ribeiru z roku 1642. (Zdroj: Jusepe de Ribeira, 1642)

BRATISLAVA - Novozvolený pápež Jorge Mario Bergoglio si vybral pápežské meno František, podľa svätého Františka z Assisi. Taliansky svätec žil na prelome jedenásteho a dvanásteho storočia a je zakladateľom rádu Františkánov.

Svätý František z Assisi sa narodil do bohatej rodiny a v mladosti dokonca slúžil v armáde. Napriek tomu, že bol synom obchodníka, Františka oslovil život chudobných ľudí. Jedného dňa, keď predával látky na trhu, prišiel ku nemu žobrák. František mu dal všetky peniaze, ktoré mu po trhovom dni zostali vo vreckách. Priatelia sa mu vysmiali, otec ho večer zhulákal. František sa však postupne začal vzdávať svetských potešení, prestal si užívať mládenecký život so svojimi priateľmi a obrátil sa ku skromnosti. Začal chodiť do lazaretov, kde postupom času ošetroval malomocných.

V kaplnke svätého Damiána v Assisi mal mať videnie, v ktorom ku nemu prehovoril Kristus z kríža a povedal mu: "František, choď a oprav môj dom, vidíš, že sa rozpadá". Otec sa Františkovi snažil jeho nové presvedčenie vyhovoriť, údajne aj vymlátiť. František sa odmietol vzdať, dokonca sa verejne zriekol svojho otca tým, že mu vrátil šaty, ktoré od neho dostal. František žil v chudobe, mal iba vlastné rúcho. Chodil bosý a začal sa venovať opravám kostolov. Popri tom kázal o skromnom živote a pokání, v čom si čoskoro našiel nasledovníkov. Z nich postupne začal vznikať rád Bratov Minoritov, ktorí sa stali základom Františkánskeho rádu. 16. apríla roku 1210 mal nový rád získať povolenie od pápeža Innocenta III. Tento dátum sa považuje za oficiálny vznik rádu Františkánov.

František z Assisi bol údajne prvý, ktorý vytvoril to, čomu dnes hovoríme betlehem, teda scénu narodenia Krista spolu so zvieratami. František vytvoril živú scenériu so skutočnými ľuďmi a živočíchmi, aby okoloidúci mohli prežiť narodenie Krista.

Taliani si Františka z Assisi vážia nielen ako náboženskú osobu, ale aj ako básnika a spisovateľa. František bol presvedčený, že obyčajní ľudia majú právo modliť sa k Bohu vo svojom rodnom jazyku. Preto často nepísal po latinsky, ale v nárečí mesta, z ktorého pochádzal.

Krátko po zvolení pápeža Františka sa šírili fámy, že svoje meno si zvolil nie po Františkovi z Assisi, ale po Františkovi Xaverskom. Ten bol zakladateľom rádu Jezuitov, ku ktorému patrí aj pápež František. Pápež sám však po konkláve uviedol, že ho inšpiroval práve František z Assisi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu