Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nový pápež: Syn talianskych imigrantov a odporca sobášov gejov!

Jorge Bergoglio - pápež František. Zobraziť galériu (2)
Jorge Bergoglio - pápež František. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN/BRATISLAVA - Je rozhodnuté! Podľa avizovaných predpokladov netrvala voľba nového pápeža dlho. Hoci favorizovaných kandidátov bolo viac, kardináli sa už dnes večer, počas druhého dňa konkláve, zhodli na hlave katolíckej cirkvi. Na Petrov stolec prekvapivo zasadne Jorge Bergoglio (76) z Argentíny, ktorý bude používať meno František..

Jorge Mario Bergoglio sa narodil 7. decembra 1936 v Buenos Aires talianskym imigrantom. Vyštudoval chemicko-priemyselnú strednú školu, než v 21 rokoch vstúpil do jezuitského rádu. Pokračoval v štúdiu filozofie a teológie v San Miguel pri Buenos Aires.

Za kňaza ho vysvätili 13. decembra 1969 a 27. júna 1992 za biskupa. Kardinálom sa stal 21. februára 2001. V rokoch 1973 až 1979 bol provinciálom jezuitského rádu pre Argentínu; od roku 1980 do roku 1986 rektorom jezuitskej fakulty filozofie a teológie v San Miguel. Potom slúžil v jezuitskom ráde ako duchovný v Córdobe, v roku 1992 sa stal najprv auxiliárnym biskupom v Buenos Aires a titulárnym biskupom z Aucy (1992-1997), v rokoch 2005 až 2011 bol predsedom Argentínskej biskupskej konferencie.

Pri konkláve v roku 2005 skončil údajne "druhý" za Josephom Ratzingerom.

Keď Argentína v roku 2010 ako prvá latinskoamerická krajina zlegalizovala sobáše homosexuálov, silne to kritizoval ako "deštruktívny zámer proti plánu Boha" a adopcie detí gejmi označil za "formu diskriminácie detí". Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová mu oponovala s tým, že "cirkevný tón jej pripomína stredovek a inkvizíciu".

Je prvým členom jezuitského rádu, ktorý sa stal pápežom.

Konkláve, z ktorého vzišla nová hlava katolíckej cirkvi, sa zaradilo medzi najkratšie v histórii. Od utorkového večera sa na voľbe budúceho pápeža v izolácii od zvyšku sveta spolupodieľalo 115 kardinálov-voliteľov, ktorí pred vyprázdnením svätopeterského stolca v posledný februárový deň nedovŕšili ešte 80. rok života. Slovensko medzi nimi zastúpenie nemalo, ČR zastupoval primas, arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka, Poľsko patrilo dokonca medzi početnejšie zastúpené krajiny so štyrmi voliteľmi.

Za hlavných favoritov na post pápeža sa považovali pred voľbou kardináli Angelo Scola (Taliansko), Odilo Pedro Scherer (Brazília) a Tarcisio Bertone (Taliansko), medzi veľmi vážnych adeptov však patrili aj niektorí ďalší talianski kardináli, arcibiskupi z USA, ale aj Rakúska, Maďarska a kardinál Peter Turkson z africkej Ghany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu