Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KĽDR dáva od prímeria s J. Kóreou ruky preč, po sankciách opäť hrozí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL – Severná Kórea zruší horúcu linku a pakt neagresie s Južnou Kóreou, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa vyhlásenie KĽDR.

Pchjongjang zároveň zopakoval hrozby voči Soulu v nahnevanej reakcii na hlasovanie na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vo štvrtok schválila nové sankcie voči KĽDR v dôsledku jej tretieho jadrového testu.

Komunikačný kanál vytvorený v pohraničnej dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne bude ihneď prerušený, citovala agentúra DPA severokórejské zdroje. "Tento kanál nemôže ďalej vykonávať svoju misiu v dôsledku pretrvávajúcej závažnej situácie," uvádza sa vo vyhlásení severokórejského výboru pre mierové znovuzjednotenie.

Severná Kórea ešte pred štvrtkovým hlasovaním na pôde BR OSN vyhlásila, že uplatní svoje právo uskutočniť "preventívny" nukleárny útok proti každému, kto na ňu zaútočí. Zároveň obvinila Washington, že využíva vojenské cvičenia v Južnej Kórei na prípravu nukleárneho a konvenčného útoku na Severnú Kóreu. KĽDR tiež pohrozila ďalšími jadrovými skúškami v reakcii na sankcie, ako aj odstúpením od prímeria, ktorým sa v roku 1953 skončila trojročná Kórejská vojna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu