Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reakcie svetových lídrov na úmrtie Huga Cháveza: Zomrel veľký muž Latinskej Ameriky

Zapálené sviečky na pamiatku Huga Cháveza
Zapálené sviečky na pamiatku Huga Cháveza (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Venezuelský prezident Hugo Chávez zomrel v utorok po dvojročnom boji s rakovinou. Socialistický vodca, ktorý stál na čele Venezuely celých 14 rokov, naposledy vydýchol o 04.25 h miestneho času vo vojenskej nemocnici v Caracase.

Reakcie svetových lídrov a osobností na úmrtie dlhoročného prezidenta Venezuely tak, ako ich priniesla agentúra Reuters.
        
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun: "Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť venezuelskému ľudu".
          

Americký prezident Barack Obama: "Spojené štáty v tejto náročnej chvíli po úmrtí prezidenta Cháveza potvrdzujú svoju podporu venezuelskému ľudu, ako aj svoj záujem budovať konštruktívny vzťah s venezuelskou vládou... Spojené štáty v čase, keď Venezuelčania otvárajú novú kapitolu svojej histórie, zostávajú verné politike, ktorá podporuje demokratické princípy, vládu zákona a rešpektovanie ľudských práv".
     
Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová: "Dnes zomrel veľký muž Latinskej Ameriky. V mnohých prípadoch brazílska vlády nie vždy súhlasila s prezidentom Hugom Chávezom. Dnes však, ako obyčajne, v ňom nachádzame veľkého vodcu, nenahraditeľnú stratu a, nadovšetko, priateľa Brazílie".
      
Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos: "Posadnutosť, ktorá nás zjednocovala a ktorá bola základom nášho mierového vzťahu bol mier medzi Kolumbiou a krajinami regiónu. Ak by sa nám podarilo napredovať v pevnom mierovom procese, je to aj vďaka oddanosti a bezhraničnej vernosti prezidenta Cháveza a venezuelskej vlády".
      
Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin: "Je to tragédia. Bol to veľký politik".
      
Minister zahraničných vecí Británie William Hague. "Informáciu o smrti prezidenta Huga Cháveza som vzal so zármutkom. Ako prezidentovi Venezuely počas ostatných 14 rokov by som mu chcel vyjadriť sústrasť. Okrem toho by som chcel vyjadriť sústrasť rodine a venezuelskému ľudu".
      
Americký herec Sean Penn: "Dnes Spojené štáty prišli o priateľa, o ktorom nikdy netušili, že ho majú. Chudobní ľudia na celom svete prišli o svojho zástancu. Prišiel som o priateľa, ktorý bol pre mňa požehnaním. Moje myšlienky sa upriamujú k rodine prezidenta Cháveza a k ľudu Venezuely".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu