Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákulisie voľby nového pápeža: Kardinál Tomko má v rukách osud viacerých favoritov!

Kardinál Jozef Tomko
Kardinál Jozef Tomko (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Kým Benedikt XVI. prežíva dnes prvý deň v postavení emeritného pápeža, kardináli z celého sveta sa zišli dnes na prvých neoficiálnych konzultáciách o riešení situácie, ktorá nastala po jeho bezprecedentnom odstúpení, ako aj o osobe jeho nástupcu. Podľa talianskeho denníka La Reppublica môže karty zamiešať aj náš kardinál Jozef Tomko a jeho tajná správa o afére VatiLeaks.

V článku denník napísal, že traja kardináli - Jozef Tomko, španielsky kardinál a člen Opus Dei Julian Herranz a taliansky kardinál Salvatore De Giorgizo, pre pápeža vypracovali 300-stranovú tajnú správu, ktorá odhaľovala nečisté pozadie vo Vatikáne. Denník doslova poznamenal, že "Slovák bol za čias Karola Wojtylu (pápeža Jána Pavla II.) na čele vatikánskej kontrašpionáže".

V tajnej správe sa prvýkrát otvorene hovorí o homosexualite vatikánskych prelátov, ktorí mali udržiavať "vzťahy svetskej povahy" s rovnakým pohlavím. Keďže homosexualita je v katolíckej cirkvi považovaná za hriech, stávali sa tak "ľahko vydierateľnými". Okrem iného sa v nej malo spomínať aj pranie špinavých peňazí a sieť skorumpovaných osôb.

Do centra pozornosti sa tak dostali úzki spolupracovníci rezignovaného pápeža Benedikta XVI. a najmä vraj kardinál Angelo Scola, ktorý sa označuje za favorita na obsadenie uvoľneného stolca. Ten bol údajne Benediktovým obľúbencom a škandál sa tak týka aj jeho. Na druhej strane by kvôli nemu mohli stúpnuť šance kardinálov nepochádzajúcich z Európy, hoci nahnuté to má aj ghanský kardinál Peter Turkson pôsobiaci v Pápežskej rade pre spravodlivosť a pokoj a iní.

Ako veľmi aféra poznačí voľbu pápeža, uvidíme už v najbližších dňoch. Na konzultácie v pondelok nadviaže generálna kongregácia, ktorá sa uskutoční za zavretými dverami a bude predchádzať konkláve v Sixtínskej kaplnke. "Viem si predstaviť, že každý z nás má niečo ako zoznam primárnych kandidátov, ako aj ďalší, sekundárny," pripustil kardinál Francis George z Chicaga.

Na rozdiel od konkláve sa na zasadnutí kongregácie zúčastnia všetci kardináli, nielen tí, ktorí majú menej ako 80 rokov a podľa kánonického práva môžu voliť pápeža. Práve diskrétne diskusie o Benediktovom nástupcovi by mali byť jednou z hlavných tém rokovania spolu s budúcimi výzvami pre cirkev, ako je reforma Rímskej kúrie, zlepšenie komunikačnej stratégie a opatrenia, ktoré by zastavili pokračujúcu krízu súvisiacu so sexuálnym obťažovaním.

Konkláve, ako pripomína agentúra Reuters, je jednou z najtajnejších volieb, bez oznámenia mena kandidátov, bez zjavnej kampane a s voličmi, ktorí vo volebnej miestnosti poznajú často len niekoľko desiatok osôb. Kardinál George uviedol, že vzhľadom na to, že sa veľmi nepoznajú, mnohí kardináli, i on sám, zisťujú informácie o kolegoch, vrátane potenciálnych pápežských kandidátov - tzv. papabile, prostredníctvom internetu.

Kardináli budú od pondelka v rámci kongregácie rozhodovať aj o tom, kedy sa konkláve začne. Toto právo im formou zmeny v kánonickom práve udelil krátko pred abdikáciou Benedikt XVI. Ak by tak neurobil, konkláve by sa mohlo začať až 15 dní po začatí sedisvakancie - režimu uprázdneného pápežského stolca.

Podľa kuloárnych informácií by Vatikán uvítal, keby bol nový pápež zvolený do polovice marca a uvedený do úradu ešte pred Kvetnou nedeľou, ktorá toho roku pripadne na 24. marca a po ktorej nasleduje Veľký týždeň s Veľkonočnou nedeľou ako vyvrcholením veľkonočných sviatkov - najvýznamnejších v katolíckej cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu