Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Tínedžer to prehnal: Doživotie za náhodnú streľbu v meste!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HELSINKI - Na doživotie odsúdil vo štvrtok súd fínskeho tínedžera, ktorý minulý rok zastrelil zo strechy budovy dvoch jemu neznámych ľudí v meste Hyvinkaeae. Odsúdený musí tiež zaplatiť vyše 400 000 eur obetiam svojho útoku.

Súd 19-ročného Eera Hiltunena uznal vinným z dvoch vrážd, siedmich pokusov o vraždu ako aj z ohrozenia verejnej bezpečnosti. Vo verdikte súd konštatoval, že mladík konal "premyslene, kruto a brutálne".

Eero Hiltunen začal v máji minulého roku v skorých ranných hodinách strieľať do skupiny mladých ľudí pred barom. O život prišli dvaja študenti vo veku 18 a 19 rokov. Sedem ďalších osôb utrpelo zranenia. Hiltunen povedal, že strieľal náhodne a žiaden motív svojho činu neuviedol. Jeho právnici tvrdili, že je mentálne zaostalý, no súd tieto tvrdenia odmietol a uznal ho schopným absolvovať proces. Zatiaľ nie je isté, či sa odsúdený voči rozsudku odvolá.

Fínsko zažilo v posledných rokoch niekoľko podobných prípadov streľby. V septembri 2008 zastrelil 22-ročný bývalý študent desať ľudí v škole v meste Kauhajoki a nakoniec obrátil zbraň proti sebe. V novembri 2007 zabil 18-ročný stredoškolák sedem svojich spolužiakov a riaditeľku v škole v meste Jokela. Po čine tiež spáchal samovraždu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu