Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pápež sa presunul z Vatikánu do letnej rezidencie

Pápež Benedikt XVI. sa presunul z Vatikánu do letnej rezidencie Zobraziť galériu (2)
Pápež Benedikt XVI. sa presunul z Vatikánu do letnej rezidencie (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. sa dnes presunul z Vatikánu do letnej rezidencie v Castel Gandolfe, kde strávi prvé týždne po odstúpení z úradu hlavy katolíckej cirkvi.

Z balkóna rezidencie ešte naposledy pozdravil veriacich. "Už nie som pápež, som pútnik, ktorý začína poslednú časť svojej púte na Zemi," povedal Benedikt XVI. po taliansky.

Bránu Pápežského paláca v Castel Gandolfe krátko pred príletom Benedikta XVI. otvorili. Na námestí pred palácom bolo podľa polície približne 4000 ľudí, bolo však preplnené a preto mnohí ďalší zaplnili aj okolité ulice.

Pápež Benedikt XVI. sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Benedikt XVI. sa predtým v Apoštolskom paláci rozlúčil s predstaviteľmi Vatikánu a okolo 17.00 h ho opustil, aby na vŕšku vo Vatikánskych záhradách nasadol do vrtuľníka. Pri odlete sa v Ríme rozozvučali zvony. Cesta do Castel Gandolfa trvala asi 15 minút.

Presne o 20.00 h sa Benedikt XVI. stane prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý z úradu odstúpi. Nastane obdobie sedisvakancie (sede vacante), neobsadeného pápežského stolca, ktoré bude trvať až do zvolenia nového pápeža.

Novým domovom emeritného pápeža, ako bude Benedikt XVI. po odstúpení oslovovaný, by sa mala stať štvorposchodová budova spojená s kláštorom na severnom okraji vatikánskych záhrad. V ústraní sa chce venovať modlitbám, nevracia sa k súkromnému životu, ako zdôraznil na stredajšej poslednej generálnej audiencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu