Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odhalenie vo Vatikáne: Pápež vraj odstúpil kvôli tajnej správe kardinála Tomka!

Kardinál Jozef Tomko
Kardinál Jozef Tomko (Zdroj: SITA)

RÍM - Hoci do voľby nového pápeža už nezasiahne, dianie vo Vatikáne ešte stále ovplyvňuje tak, ako málokto. Najnovšie sa však o slovenskom kardinálovi Jozefovi Tomkovi hovorí aj v súvislosti so špionážou. Viaceré talianske médiá totiž tvrdia, že bol šéfom vatikánskej tajnej služby.

So šokujúcou informáciou ako prvý prišiel denník La Repubblica. Vo svojom článku píše, že traja kardináli - Jozef Tomko, španielsky kardinál a člen Opus Dei Julian Herranz  a taliansky kardinál Salvatore De Giorgizo, pre pápeža vypracovali 300-stranovú tajnú správu, ktorá odhaľovala nečisté pozadie vo Vatikáne. Denník doslova poznamenal, že "Slovák bol za čias Karola Wojtylu (pápeža Jána Pavla II.) na čele vatikánskej kontrašpionáže".

Dokument, ktorý mal Benedikt XVI k dispozícii približne od polovice decembra, tak naznačuje, že za jeho rezignáciou stálo okrem podlomeného zdravia aj znechutenie z pomerov, ktoré momentálne panujú v rímskokatolíckej monarchii.

Aféra Vatileaks, ktorou sa označuje krádež dôverných cirkevných dokumentov pápežovým komorníkom, konštatuje, že v kúrii prebiehajú mocenské intrigy, ktoré majú lobistický charakter. Trojica kardinálov rozdelila ich aktérov podľa príslušnosti ku kongregáciám a geografickým oblastiam, v ktorých pôsobia, na skupiny saleziánov, jezuitov, Lombarďanov či Ligúrčanov.

V tajnej správe sa prvýkrát otvorene hovorí o homosexualite vatikánskych prelátov, ktorí mali udržiavať "vzťahy svetskej povahy" s rovnakým pohlavím. Keďže homosexualita je v katolíckej cirkvi považovaná za hriech, stávali sa tak "ľahko vydierateľnými". Celej veci nepomáhajú ani škandály okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi, ku ktorým došlo v minulosti na viacerých kontinentoch. Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi dnes s rozhorčením poprel špekulácie, že Benedikt XVI odstúpil kvôli homosexuálnym aféram a kardinálskym intrigám. Tiieto povesti označil za "neprijateľný nátlak" na voľbu nového pápeža, ktorá rímskokatolícku cirkev čaká.

Ďalším faktorom, ktorý sa v dokumente spomína, sú mocenské boje požierajúce Vatikán zvnútra. Podľa "kráľa" novinárov akreditovaných v rímskej kúrii Marca Politiho v súčasnosti dosiahli nepredstaviteľnú úroveň. "V minulosti sa tieto intrigy korunované korupciou zvádzali na chodbách vatikánskych palácov, teraz sa dostávajú na verejnosť. To je znamenie silnejúcej sekularizácie a signál, že interný mocenský boj dosiahol dosiahol svoj vrchol," povedal.

Benedikt XVI takmer pred dvomi týždňami oznámil, že 28. februára odstúpi z Petrovho stolca. Svoje rozhodnutie zdôvodňuje vysokým vekom a neschopnosťou vykonávať svoj úrad tak, ako by predstavoval. Voľba nového pápeža by sa mala začať v polovici marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu