Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nečas sa dohodol s cirkvami, Česko im zaplatí desiatky miliárd korún!

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA – Český premiér Petr Nečas (ODS) dnes podpísal so zástupcami šestnástich cirkví a náboženských spoločností zmluvy o majetkovom vyrovnaní. Na ich základe vyplatí Česká republika v nasledujúcich 30 rokoch cirkvám desiatky miliárd korún za majetok, zabavený komunistami v roku 1948.

Informovala o tom spravodajská webová stránka Novinky.cz. Podpisované zmluvy sa týkajú len peňažnej časti reštitúcií. Za nehnuteľnosti v rukách obcí, krajov alebo súkromníkov majú podľa zmlúv získať cirkvi počas 30 rokov celkovo náhradu 59 miliárd korún navýšených o infláciu.

K spoločnému podpisu sa ako jediná zo 17 cirkví, ktorých sa vyrovnanie týka, zatiaľ nepripojila Bratská jednota baptistov. Proti dnešnému podpisu protestovala opozícia. Sociálni demokrati napríklad v poslednej chvíli požiadali Ústavný súd, aby predbežným opatrením zabránil podpisu zmlúv s cirkvami.

V návrhu predloženom vo štvrtok večer argumentovala ČSSD tým, že na Ústavnom súde ležia tri nerozhodnuté sťažnosti proti reštitúciám a na podpísanie zmlúv je pritom čas až do konca septembra. Plénum Ústavného súdu sa však zíde až v utorok budúci týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu