Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Agresívne protesty v Grécku: Až 80 tisíc ľudí štrajkuje, takáto je situácia!

Proti protestujúcim v hlavnom meste použila poriadková polícia slzotvorný plyn Zobraziť galériu (6)
Proti protestujúcim v hlavnom meste použila poriadková polícia slzotvorný plyn (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Desaťtisíce Grékov sa v stredu zúčastňujú na generálnom štrajku a protestoch proti úsporným opatreniam vlády v celej krajine. Protesty viedli k vážnemu narušeniu všetkej dopravy ako aj lekárskych služieb.

Letiská museli zrušiť desiatky letov, nemocnice pracujú v pohotovostnom režime, lode a trajekty zostali v prístavoch.

Inokedy preľudnené miesta zívajú prázdnotou.
Zobraziť galériu (6)
Inokedy preľudnené miesta zívajú prázdnotou.  (Zdroj: SITA)

Štrajkujú aj učitelia a štátni úradníci. Asi 60 000 ľudí demonštruje v Aténach, ďalších vyše 20 000 pochoduje ulicami Solúnu. Proti protestujúcim v hlavnom meste použila poriadková polícia slzotvorný plyn. Demonštranti žiadajú odstúpenie vlády konzervatívneho premiéra Antónisa Samarása, ktorá prísnymi škrtmi plní podmienky veriteľov krajiny. Tento rok musí napríklad prepustiť až 25 000 zamestnancov štátnej správy, čo sa stretlo s veľkým odporom verejnosti.

Generálny štrajk zvolala Všeobecná konfederácia gréckych pracovníkov (GSEE) pokrývajúca súkromný sektor a Konfederácia zväzov verejných zamestnancov (ADEDY). Dvadsaťštyrihodinový protest predchádza auditu, ktorý koncom februára prídu vykonať zástupcovia poskytovateľov medzinárodnej finančnej pomoci z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tí rozhodnú o poskytnutí ďalšej pôžičky vo výške 2,8 miliardy eur. Odborári požadujú od vlády uzavretie nových dohôd o kolektívnom vyjednávaní, prijatie účinných krokov proti nezamestnanosti ako aj stiahnutie "nedemokratických" opatrení voči zamestnancom a ich združeniam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu