Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápežovo zdravie je poriadne podlomené: Toto pred verejnosťou tajili!

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI., ktorý kvôli podlomenému zdraviu minulý týždeň ohlásil odchod z čela katolíckej cirkvi, trpel zdravotnými problémami už dlhšiu dobu. V dnešnom článku pre rímsky denník La Stampa to napísal jeho dlhoročný vatikánsky korešpondent Marco Tosatti. Podľa neho má Benedikt vážne problémy s vysokým tlakom, a lekári mu preto v podstate zakázali ďalšie letecké cesty cez Atlantik. Okrem toho vraj pápež zle chodí, má problémy so spánkom a oslepol na ľavé oko.

Tosatti uviedol, že správy o horšiacom sa pápežovom zdraví mal od jeho spolupracovníkov už niekoľko rokov, ale sľúbil, že ich nezverejní, kým bude Benedikt v úrade. Teraz ich použil vzhľadom na blížiacu sa rezignáciu, ktorú Benedikt ohlásil na 28. februára.

"Celkový obraz vypovedá o jeho zhoršujúcom sa zdraví a ubúdajúcich silách - a v tomto kontexte je jeho rozhodnutie rezignovať ospravedlniteľné," napísal Tosatti. Novinár s odkazom na pápežovho lekára Patrizia Polisku uviedol, že Benedikta už dva roky trápili veľké výkyvy krvného tlaku. Odborníci mu preto odporúčali, aby pokiaľ možno čo najmenej lietal lietadlom. Cestu do Brazílie, ktorú pápež tento rok plánoval, mu potom prakticky zakázali.

Benedikt vraj mal problémy so spánkom, niekoľkokrát počas svojich ciest spadol z postele a udrel sa. Okrem toho ho trápia boľavé kĺby a ťažkosti s chôdzou prehlbuje aj fakt, že takmer nevidí na ľavé oko.

Minulý týždeň Vatikán priznal, že Benedikt pred tromi mesiacmi podstúpil operáciu, počas ktorej mu lekári vymenili kardiostimulátor. Vyšlo tiež najavo, že Benedikt pri minuloročnej ceste do Mexika utrpel ľahšie zranenia hlavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu