Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V kauze s konským mäsom konečne zatýkali: Polícia zadržala troch Angličanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská polícia oznámila, že pri vyšetrovaní rozrastajúceho sa škandálu okolo konského mäsa v Európe zatkla dnes troch mužov. Polícia ich zadržala pre podozrenie z podvodu v dvoch prevádzkach, ktoré tento týždeň preverovali pracovníci agentúry pre bezpečnosť potravín Food Standards Agency (FSA).

Dvoch mužov vo veku 64 a 42 rokov zatkli vo Walese, vo Farmbox Meats pri Aberystwythe a tretieho, 63-ročného na bitúnku v Anglicku, v Todmordene.

Zatknutiam predchádzalo vyjadrenie FSA, že mäso zo šiestich koní usmrtených na bitúnkoch v Británii bolo pri testoch pozitívne na konský liek a fenylbutazón sa tak mohol dostať do potravinového reťazca vo Francúzsku. FSA uviedla, že testovala iba malú vzorku a mäso s fenylbutazónom sa spotrebiteľom podľa všetkého predávalo "už nejaký čas".

Francúzsko dnes oznámilo, že dočasne pozastaví platnosť licencie spoločnosti na spracovanie mäsa Spanghero, ktorá vedome predávala konské mäso ako hovädzie. Spoločnosť Spanghero so sídlom v juhozápadnom Francúzsku dodávala konské mäso výrobcovi hotových jedál Comigel a ten ho použil v mrazených lasagniach a ďalších jedlách.

Škandál okolo konského mäsa, ktoré bolo uvádzané na etiketách mrazených hotových jedál ako hovädzie, sa rozšíril do viacerých krajín Európskej únie. Európania vedome skonzumujú ročne asi 110.000 ton konského mäsa, z ktorého 70.000 ton pochádza z bitúnkov v Európskej únii - zväčša z Talianska, Poľska či Rumunska, informovala DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu