Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Benedikt XVI., kontroverzný pápež: Ostré reakcie zahraničných médií!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Veľké uznanie za odvahu včas odísť, ale aj kritika za stav rímskokatolíckej cirkvi, v ktorom ju odovzdáva, zaznievajú v dnešných komentároch nemeckej tlače k ​​pondelkovému neočakávanému ohláseniu rezignácie pápeža Benedikta XVI.

Rad komentátorov vkladá nádeje do jeho nástupcu, že sa mu podarí modernizovať cirkev s ohľadom na výzvy dneška, čo podľa časti denníkov odchádzajúci nemecký pápež nedokázal.

"Toto odstúpenie je signálom, ako moderne viesť úrad, a dáva neobyčajný príklad pre celý svet. Benedikt XVI. sa tak stane veľkou historickou postavou," usudzuje Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podobný názor vyjadril aj Westdeutsche Zeitung: "Patrí mu rešpekt za to, že vedel, kedy je čas odovzdať moc. Mnoho mocnejších to nedokázalo." Podľa Stuttgarter Zeitung sa mu za jeho odvahu po práve dostalo vysokého uznania.

To mu vyjadrujú najmä listy z katolíckeho Bavorska, odkiaľ Benedikt XVI. pochádza. Tamojší najvýznamnejšií denník, mníchovský Süddeutsche Zeitung, napriek tomu dosluhujúceho pápeža hodnotí kriticky. "Je to veľkosť a tragika zároveň. Len svojím odchodom Benedikt popretŕhal putá tradície. Všade inde s nimi nielen nepohol, ale tu a tam ich dokonca posilnil," myslí si Süddeutsche Zeitung a pripomína starú latinskú múdrosť, že "Cirkev je stále potrebné reformovať". "Cirkev málokedy potrebovala tak nutne reformu, ako na konci Benediktova pontifikátu," poznamenáva k tomu list.

Podľa Frankfurter Rundschau zanecháva pápež katolícku cirkev "hlboko zneistenie a oslabenú". "Musí čeliť výčitkám, že v otázkach sexuálnej morálky a spoločenskej liberalizácie nepokročili ani o milimeter dopredu," píše frankfurtský denník. Podľa berlínskeho ľavicového denníka TAZ je "dobre, že je tento pápež preč". "Pretože za neho nebolo nič dobre. Nič v štáte vatikánskom a už vôbec nič vo zvyšku svetovej cirkvi ... O vyriešenie nespočetných sexuálnych zločinov v jeho vlastnej inštitúcii prejavoval zástupca Boha rovnako tak málo záujmu, ako o vysporiadanie sa s fašisticky orientovanou organizáciou Opus Dei," súdi TAZ.

Pápežov odchod víta tiež Thüringische Landeszeitung, podľa ktorého Benedikt úlohu svojho úradu nesplnil. "Benedikt predstavoval spiatočnícku cirkev, ktorá ignoruje ciele otvoriť sa svetu, na ktorých sa uzniesol druhý vatikánsky koncil ... Najhoršia je tá nemodernosť, pápežom demonštrovaný odklon od tohto sveta, s ktorým veľa kardinálov dokonca koketuje," usudzuje regionálny list z Durínska. Podľa Rhein-Neckar-Zeitung túto nemodernosť dokladá aj fakt, že pápež svoj odchod, plánovaný na koniec februára, ohlásil v latinčine.

Nádej na zmenu kurzu teraz niektoré listy vkladajú do Benediktovho nástupcu. Podľa Berliner Zeitung "je na čase, aby bol hlavou katolíkov zvolený neeurópan, ktorý bude reprezentovať milióny veriacich v krajinách tretieho sveta. V tomto zmysle je Benediktov odchod novou šancou," mieni berlínsky denník. Zároveň ale poznamenáva, že kolégium kardinálov, ktoré bude nového pápeža voliť, je teraz "veľmi konzervatívne, európske a najmä talianske". "Aj to je jeho (Benediktovo) dedičstvo," dodáva denník.

Podľa Flensburger Tageblatt potrebuje obrodu predovšetkým otrasená katolícka cirkev v Európe. "K tomu je v sekularizovanej spoločnosti nutný nielen veľký náboženský mysliteľ, akým bol Joseph Ratzinger. Ako nástupca svätého Petra sa zároveň hľadá 'lovec ľudí'," naráža severonemecký list na odliv veriacich z radov cirkvi. Podľa Berliner Kurier bude úlohou Benediktovho nástupcu "urobiť katolícku cirkev znovu atraktívnu pre moderných ľudí".

K odchodu Benedikta XVI. sa vyjadrovali aj britské, francúzske či ruské médiá

Komentátori podľa agentúry AFP tiež zvažujú, s čím príde budúci pápež, aby v cirkvi nastali zmeny.

"Teologicky i politicky bol (Benedikt) pokračovaním (predchádzajúceho pápeža) Jána Pavla II., s jeho prednosťami i chybami," usúdil britský The Guardian. The Times si vyberajú pápežov citát "moje sily už nestačia", aby objasnili obrovskú ťažobu povinností ležiacich na hlave cirkvi 21. storočia.

Benediktova voľba sa tak javí "rozhodnutím dôstojným a nezištným", ale nástupca bude musieť urobiť vedenie cirkvi "kolegiálnejším podnikom". "Ponuka voľného miesta: hľadá sa nový vodca pre 1,2 miliardy katolíkov," píše The Independent a zdôrazňuje, že pápežovo oznámenie uvrhlo cirkev "do búrky". "Auf Wiedersehen", lúči sa The Sun s nemeckým pápežom.

Argentínsky denník Clarín sa pýta, či nový pápež bude pochádzať z Ameriky, Ázie alebo Afriky. "Takmer nečakané rozhodnutie terajšej hlavy cirkvi odstúpiť vytvorilo možnosti k zmene tradícií a ustálených kritérií pri voľbe budúceho pápeža, ktorá by mohla vytvoriť nové prekvapenie zvolením Latinoameričana, Ázijca či Afričana," usúdil autor úvodníku. Na Filipínach, katolíckej bašte v Ázii, žije tlač a internet dohadmi, aké šance vo Vatikáne má miestny kardinál Luis Antonio Tagle.

Pre francúzsky katolícky denník La Croix je rozhodnutie Benedikta XVI "len polovičným prekvapením", pretože počas svojho pontifikátu niekoľkokrát zopakoval, že by neváhal odstúpiť, ak by mu fyzické, psychické či duševné problémy bránili v plnení jeho úloh - a aj sa tak rozhodol " s vedomím, že tak robí pre blaho cirkvi ".

Konzervatívny Le Figaro v mimoriadnom vydaní vyzdvihol "pokoru" Benedikta XVI., ktorý "cítil, že výzvy stojace pred súčasnou cirkvou presahujú jeho sily". A toto rozhodnutie otvára aj novú éru v dejinách modernej katolíckej cirkvi už tým, že konkláve voliaca novú hlavu cirkvi sa bude konať za života odstupujúceho pápeža. "Papus interruptus", napísal Libération, ktorý aj úvodník spísal v latinčine (s prekladom na ďalšej strane). "Nikto sa nikdy nedozvie, či Benedikt XVI. skončil kvôli fyzickej či metafyzickej únave. Či telo bolo už príliš slabé a neposkytovalo potrebnú silu na plnenie úlohy. Alebo či to bola duša, ktorá už neverila ...," dohaduje sa ľavicový denník .

Ruská tlač špekuluje, či v pozadí pápežovej rezignácie neboli skôr cirkevné škandály ako zdravie, a pripomína, že na nástupcovi budú v mnohom závisieť aj vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou, aj keď zlom v blízkej dobe sa vraj čakať nedá. "Katolícky svet je v šoku. Teraz hlavná otázka znie, kto sa stane nástupcom a či dokáže (či bude chcieť) vykonať reformy, o ktorých hovoria mnohí katolíci," napísal Kommersant a pripomenul odpor konzervatívcov Benedikta XVI. k návrhom novôt, ako zrušenie celibátu či budúce vysväcovanie žien. Teraz už vek a národnosť budúceho pápeža nebudú hrať takú úlohu ako v roku 2005, v prvom rade sa bude hľadieť na názory, a tak vraj najväčšie šance majú kardináli z Tegucigalpy, Quebecu a Milána.

 "Obrnený Joseph Ratzinger odíde do dejín ako veľký pápež," pripúšťa poľský liberálny denník Gazeta Wyborcza. Ale hneď dodáva, že "(pápež) vidí, že cirkev je v situácii neporovnateľne horšej, než sa zdalo za jeho predchodcu", Poliaka Jána Pavla II., a to kvôli "morálnej kompromitácii duchovenstva pedofíliou", ako aj kvôli tomu, že "vysokí vatikánski úradníci sú rozhádaní ako decká na pieskovisku ".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu