Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Predsedovi parlamentu nedovolili predniesť prejav: Zahádzali ho topánkami!

Alí Larídžání
Alí Larídžání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání musel dnes skrátiť prejav pri príležitosti 34. výročia islamskej revolúcie, pretože časť jeho publika doňho začala hádzať topánky a hlinené modlitebné tabuľky. Hodiť do niekoho topánku je v moslimskom svete považované za veľkú urážku.

Na Larídžáního najprv slovne a potom aj topánkami zaútočili prívrženci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, s ktorým má predseda parlamentu v poslednom čase napäté vzťahy.
      
Ahmadínežád totiž minulú nedeľu obvinil Larídžáního príbuzných z korupcie. Ako dôkaz poskytol záznam schôdzky medzi Larídžáního bratom Fazílom a bývalým prokurátorom a svojím spojencom Saídom Mortazavím, počas ktorej sa Larídžání snažil využiť status svojej rodiny na získanie peňažných výhod. Larídžáního rodina obvinenia odmieta.
      
Predseda parlamentu stihol dnes k zhromaždeným v meste Kúm, za ktoré kandidoval do parlamentu, predniesť len niekoľko viet. Potom začalo asi 100 Ahmadínežádových prívržencov vykrikovať a hádzať doňho topánky a hlinené tabuľky vo veľkosti zápalkovej škatuľky, ktoré niektorí sunnitskí moslimovia používajú pri modlitbách.  
      
Larídžání sa dav pokúsil upokojiť a vyzýval, aby nekazili "veľkolepé oslavy takými činmi". Časť ľudí podľa agentúry ILNA sa snažila Larídžáního ochrániť pred predmetmi, ale dav jeho odporcov sa začal tlačiť smerom k nemu, čo ho donútilo opustiť miestnosť.
      
Parlamentná tlačová agentúra ICANA v súvislosti s incidentom informovala o niekoľkých ľuďoch, ktorí sa snažili vyvolať chaos vykrikovaním sloganov proti Larídžanímu.
      
Pozorovatelia sa domnievajú, že rivalita medzi najvyššími iránskymi predstaviteľmi zosilnela v súvislosti s júnovými prezidentskými voľbami. Prejavuje sa na verejnosti napriek tomu, že najvyšší náboženský vodca ajatolláh Alí Chameneí politikov vyzval skoncovať s hádkami a nevraživosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu